Nyitókép forrása: SITA/Claudio Furlan/LaPresse via AP

 

Gyakorlatilag 2016-tól, Donald Trump amerikai elnökké választásától, pontosabban attól a pillanattól, hogy Soros György bejelentette, hogy lövészárokháborúra rendezkedik be a republikánus Trump ellen, a liberális mainstream médiaelőszeretettel „fedez fel” kapcsolatokat az oroszokkal és politikai ellenfeleikkel. A Trump elleni mediális manővereket Európában is alkalmazták már, legutóbb épp a szlovák parlamenti választások kapcsán fröcsögtek össze-vissza a mélyatlantista pártok. Most viszont az amerikai Politico brüsszeli lánylapja ment neki a francia nemzeti-konzervatívoknak, és nyilvánvaló ez csak dezinformációs hullám kezdete. A tét ugyanis nem kevesebb, mint az Európai Parlament és az Európai Bizottság összetétele.

 

A Politico a francia belpolitikai eseményekről írva vette elő Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés (egykor Nemzeti Front) nevű pártját, amelyet a mainstream rendszeresen szélsőjobboldalinak titulál, bár Le Penéknél is vannak már jobbra francia pártok.

 

A Politico szerint a „szélsőjobboldali pártot” Moszkva segíti kampányában, hogy Le Penék segítségével szítsanak viszályt a nyugat-európai országok között. A Politico cikkére erősít rá a Washington Post korábbi írása, amely szerint Moszkva tudatosan játszik arra, hogy Ukrajna támogatását ellenző politikai erőket segítsen hatalomba.

 

 hirdetes_300x300  

Magyarra lefordítva, az Egyesült Államoknak nagyon bejött a liberális mainstream pártok regnálása Európában. Az orosz-ukrán háború kitörése óta Brüsszel úgy táncol, ahogy Washington fütyül gazdasági kérdésekben. A nem versenyképes árakon kínált amerikai árukat és energiaforrásokat Európa „geopolitikai okokból” hajlandó tőle megvásárolni az általa diktált árakon, miközben Washington ellenállás nélkül szipolyozhatja ki a működőtőkét Európából, de mér arra is rá tudja bírni az európai elitet, hogy Kína kapcsán a gazdasági öngyilkosságot jelentő elszigetelődés felé terelgesse a brüsszeli politikát.

 

Aligha csodálkozhatunk azon, hogy az amerikai lapok mindent meg fognak tenni ennek az állapotnak a fenntartása érdekében. Akár úgy, hogy összeesküvéseket gyártanak.

 

Ha valaki ma azt mondja, hogy az amerikaiak nyerészkednek Európa elhibázott szankciós politikáján, vagy az USA avatkozik be egyes államok belügyeibe, azt a Politico, Washington Post, Denník N, Sme napilapok dezinfromációt terjesztőnek nevezik. Bezzeg ha az amerikaiaknak előnyös „oroszok avatkoznak be” narratíva lát napvilágot, azt bizonyítékok híján is igazságként közlik le.

 

A probléma az, hogy a mediális úthenger olyan erős, hogy el tudják vele érni, hogy a célba vett párt vagy politikus magyarázkodni és védekező pozícióba kényszerüljön.

 

Marine Le Pen pártja is reagált az „orosz kapcsolatot” firtató Politico cikkre, és mindent cáfolt, összeesküvésnek nevezve a lap állításait, jelezve, hogy a szóban forgó iromány „inkább indokolatlan vádakhoz, semmint újságírói munkához hasonlít”.

 

Tény, hogy Marine Le Pen a szankciós politika ellen emelte fel a szavát, méghozzá következetesen. De annak ellenére, hogy az amerikai lapok szerint ez már önmagában is orosz érdekeket szolgál (mivel nem amerikai érdekről van szó…), a tények is azt mutatják, hogy az EU gazdasága stagnál, míg Oroszországé növekszik, a német vegyipar és nehézipar az energiaárak kieszközölt megugrására pedig rohamosan épül le, és több millió munkahely került veszélybe – eddig. 

 

Arról nem is beszélve, hogy Franciaországban épp a szélsőjobboldalinak nevezett Nemzeti Tömörülés volt az a párt, amely leghangosabban állt ki Izrael és a franciaországi zsidók mellett az október 7-i terrortámadás után. Márpedig e tekintetben épp az amerikai külpolitikai térfelére helyezkedett. Most akkor hogy is állunk azzal az orosz szállal..?

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.