Nyitókép forrása: FILE – SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File

 

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, Matthew Millet  bejelentette, hogy Washington a 2024-es évben nem fogja  a 2022-2023-as évek szintjén támogatni Ukrajnát.

 

Miller szerint idén nem támogatják az eddigi mértékben Ukrajna hadi kiadásait, mivel szeretnének abban segíteni, hogy Ukrajna saját hadiiparát felfuttassa. Ezt úgy magyarázta, hogy az USA ahelyett, hogy kész fegyvereket adna át Ukrajnának, segít azokat Ukrajnában legyártani.

 

Megjegyezzük, hogy a kettő messze nem ugyanaz. Az Ukrajnában lévő gyárakat az oroszok legitim katonai célpontoknak fogják tekinteni.

 

 hirdetes_810x300  

A bejelentésre reagált az ukrán külügy is. Oleg Nyikolenko, ukrán külügyi szóvivő az Europszká Pravda hasábjain írta meg, hogy az amerikai bejelentést nem Ukrajna támogatásának csökkentéseként kell értelmezni.

 

„Az Egyesült Államok minden szinten egyértelmű megértést mutatott a tekintetben, hogy államunk számára a katonai és pénzügyi támogatás kritikus fontosságú és elengedhetetlen a győzelmünkhöz”

 

mondta Nyikolenk, majd azzal próbálta elvenni az amerikai bejelentés élét, hogy a „támogatás megváltoztatása csak akkor történne meg, amikor Ukrajna képes lesz ellátni magát fegyverekkel”.

 

Ez az értelmezés csak az ukrán külügy retorikájában jelent meg.

 

Körkép.sk, Ukrajinszka Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!