Nyitókép forrása: SITA/Elizabeth Le via AP

 

Néhány nappal ezelőtt megint veszélyes, de szerencsésen végződő baleset történt a Boeing egyik „rettegett” utasszállító-típusával, a MAX 9-es szériával. Ezek a típusok 2018-ban és 2019-ben több száz utas halálát okozták egy végzetes gyártási hiba miatt, amelynek következményeként globális szinten küldték parkolópályára ezeket az utasszállítókat hosszú időre. Később a blokádot feloldották, a lapok címlapjáról lekerült az amerikai gyár vesszőfutása, ám egy minapi eset ismét reflektorfénybe és nagyon kellemetlen helyzetbe a Boeinget.

 

Az Alaska Airlines 737 MAX 9-es gépe péntek este kényszerleszállást hajtott végre, mert a géptörzs egy darabja kiszakadt, az utasokat légnyomáscsökkenésnek és brutális szélnek téve ki. A járat Portlandből tartott Ontárióba.

 

Az eset után az Amerikai Légifelügyelet a MAX-9 es széria minden egyedének azonnali átvizsgálását rendelte el, ami a Boeing, mint gyártó is támogatott.

 

 hirdetes_300x300  

A baleset során a szárny mögötti inaktív vészkijárat zárója szakadt ki. Ez egy olyan vészkijárat, amelyet a géptípus jelen állapotában nem üzemel, de részben megépítették a helyét a gyártásnál arra az esetre, ha az üzemeltető úgy döntene, hogy több ülést helyez el a gépben.

 

A The New York Times szerint egyelőre nem biztos, hogy a Boeing gyártóként felelőssé tehető-e a történtekért. Magyarul: nem biztos, hogy megint gyártási hibáról van szó. De ha mégis, az könnyen a géptípus végét jelentheti. Főleg, hogy már decemberben is különös dolgok történtek az amerikai repülőgépgyár háza táján.

 

Felszólította ugyanis a légitársaságokat, hogy több mint 1300 darab MAX-szériás utasszállítót vizsgáljanak át, és ellenőrizzék minden egyes csavar műszaki állapotát a kormányvezérló rendszerben. Korábban, nyáron a Boeing bejelentette, hogy egyik beszállítójuk rosszul helyezett el furatokat egy kulcsfontosságú alkatrészen, amely az utastér nyomásának fenntartásáért felel.

 

A 737-es MAX szériát a Boeing anno a növekvő keresletre reagálva fejlesztette ki, a gyártása és a fogyasztása is kisebb, mint a többi hasonló kategóriás utasszállító. Csakhogy 2018-ban és 2019-ben súlyos tragédiák miatt 20 napra a földre kényszerítették az összes ilyen típusú Boeinget, miután két súlyos balesetben 346 vesztette életét.

 

A hibát az automatikus szintbeállító rendszer okozta, amelynek a feladata éppen az lett volna, hogy érzékelje, ha a gép orra túlságosan előre bukik, vagy túlságosan meredeken felfelé mutat. Mindkét esetben a gép átbillenhet, elvesztheti a felhajtóerőt és lezuhanhat. A rendszer feladata volt az is, hogy automatikusan korrigálja a szintet az érzékelőktől kapott adatok alapján.

 

Csakhogy a rendszer a 737-es MAX-oknál gyárihibás érzékelőket kapott, amelyek akkor is azt érzékelték, hogy a gép orra veszélyesen felfelé áll, mikor a valóságban éppen szintben volt. Az automatikus rendszer ezért lefelé nyomta a gép orrát, amely így valójában meredek zuhanásba kezdett orral előre. A két balesetről készült jelentések szerint a gép 900 kilométer/órás sebességgel csapódott a földbe.

 

A 737-es MAX-okat csak 2020-ban engedték ismét felszállni. A károk és a botrány addigra 20 milliárd dollárjába került az amerikai gyártónak.

 

A Boeing nem is nagyon engedheti el ezt a géptípust. A MAX szériához négy altípus tartozik, a 8-as és 9-es már repülnek, a 7-es és a 10-es még engedélyeztetés alatt áll. És főleg: a MAX-széria adja a Boeing rendeléseinek háromnegyedét, 4500 darabot kell belőle legyártania.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!