Nyitókép forrása: SITA/AP photo/ Maya Alleruzzo

 

Beismerte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hogy kórházban van, ahogy azt is, hogy erről nem tájékoztatták „megfelelően” a közvéleményt. Egyes hírek szerint a 70 éves Austin eszméletlenül került kórházba még január elsején. Az ügy valóságos politikai botránnyá nőtte ki magát, és elkezdődött az egymásra mutogatás, ki, miért mit nem mondott el az amerikai közvéleménynek és magának az amerikai elnöknek.

 

A kiszivárgó hírek szerint Lloyd Austin intenzív ellátást kapott, tehát nem könnyebb rosszullét lett rajta úrrá. Munkáját az éppen szabadságát töltő Kethleen Hicks miniszterhelyettes vette át. Az ügy nagy felháborodást keltett a Biden-adminisztráció körében, ugyanis maga Joe Biden elnök is csak csütörtökön kapott információt arról, hogy Austin kórházba került. Őt Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó értesítette. 

 

Az amerikai védelempolitikára szakosodott újságírók szövetsége, a Pentagoni Sajtószövetség tiltakozó levélben fordult a Pentagonhoz, amelyben felháborítónak tartják, hogy az amerikai hadsereg (Joe Biden után a) második számú parancsnokának állapotáról négy napos késéssel tájékoztatták őket.

 

 hirdetes_300x300  

Az amerikai Politico azt írja, hogy Biden és Austin szombaton este beszéltek egymással, és a Fehér Ház közlése szerint Austin továbbra is élvezi Biden teljes bizalmát.

 

Egyes demokrata tisztviselők és szenátorok azonban elfogadhatatlannak tartják Austin titkolózását, főleg, hogy az NBC News közben arról számolt be, hogy Austin négy napot töltött az intenzív osztályon. 

 

Az egész ügy furcsasága az, ahogy azt a mainstream sajtó kezeli, amely már évek óta szemet huny Joe Biden szenilis esetlensége felett, most mégis Austin képességeit vonja kétségbe. A Politico például arról ír, hogy „Austin korházi ápolása épp egy katonaság számára viharos időszakra esik, mivel az amerikai hadsereget naponta támadások érik az Irán által támogatott proxiktól a Közel-Keleten”.

 

Kiemeljük, hogy az USA háborús Ukrajna-politikájának egyik fő erőközpontja épp Lloyd Austin védelmi miniszter (a másik Antony Blinke külügyminiszter). Pozíciójának meggyengülése változást sejtet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!