Nyitókép forrása: facebook

 

Zajlanak a lengyel belpolitikai események. Az elmúlt hetekben a közmédia sorsa borzolta a kedélyeket, amelyeket az új, brüsszelita, Donald Tusk vezette a kormány rendőri segítséggel először „elfoglalt”, majd felszámolás alá vett. Az erőteljes fellépés gyümölcse az lett, hogy a lengyel köztévé a liberális megújhodásnak köszönhetően szivárványos zászlókat mutogat.

 

Tusk pár hete alakított csak kormányt, de első érdemi lépése az volt, hogy átfogó tisztogatásokba kezdett a közmédiánál, felmentette a köztévé, a közrádió és a PAP hírügynökség vezetését és teljesen új felügyelőtanácsokat állított össze. A kormány fellépése ráadásul elég nyilvánvaló jogi aggályokat vet fel. A vezérigazgatókat csak a Médiatanács válthatta volna le, csakhogy azt a testületet még az előző, konzervatív kormány nevezte ki, tagjai pedig 2028-ig kirobbanthatatlanok.

 

Tusk arra hivatkozva, hogy a részvénytársaságként működő tévé, rádió és hírügynökség tulajdonosa a kulturális tárca, a minisztérium majd tulajdonosként nevez ki új vezetőséget a régiek helyére.

 

 hirdetes_810x300  

De mivel az egész eljárás jogilag könnyen megkérdőjelezhető, Tusk erőszakkal nyomatékosította akaratát: az kormány emberei erőszakkal, rendőri együttműködéssel vették birtokba a közmédia épületét, elbarikádozták magukat a köztévé igazgatójának irodájában, majd leállították a köztévé internetes és kábeles csatlakozását. Valóságos puccs zajlott le.

 

A teljesen nyilvánvaló törvénysértés és sajtószabadságot fenyegető döntés ellenére Brüsszelből nem kapott semmilyen bírálatot az új lengyel kormány. Mivel liberális. Mivel azt visszhangozza, amit Brüsszel akar. És főleg, mivel azt a propagandát kezdte el azonnal tolni, amit Brüsszel elvár.

 

Még le sem zárult a közmédia körüli vita, a stúdióban máris megtörtént az ideológiai váltás. A Tusk által átalakított közmédia Vízkereszt ünnepén (amely a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe) LMBTQ-tartalmakat kezdett el sugározni. Január 6-én a köztévé stúdiójában két melegpárral folytattak beszélgetést a műsorvezetők, akik végül ki is feszítették a kamerák előtt a szivárványos zászlót.

 

Az ellenzékbe szorul Jog és Igazságosság (PiS) szerint nem csak az LMBTQ-propaganda közvetítése lett alapkövetelmény a köztévében, de a migránskvóták népszerűsítése is, miközben kigúnyolják a hagyományos családmodellt, rasszistának bélyegzik az ellenzékieket, ócsárolják a „lengyelséget”, de felmagasztalják a kozmopolitizmust. A köztévé narratívája pedig állítólag azt hirdeti, hogy Brüsszelnek mindig mindenben igaza van.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.