Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

Folytatódik a nyugati sajtóban az illúziórombolás, újabb cikkek jelentek meg Ukrajna nehéz helyzetéről. Egyre inkább azt olvasni ki a sorok közül, hogy Ukrajna nyugati támogatása csökken és csökkenni fog.

 

A The Wall Street Journal szerint fordulóponthoz érkezett a két éve tartó orosz-ukrán háború, és a Kijevnek nyújtott nyugati pénzügyi és katonai segítség folyamatosan csökken. Ahogy a közvélemény támogatása is. Közben az oroszok ellenálltak a nyugati szankcióknak, felpörgették hadigazdaságukat, az ukránok pedig a harctéren kulcsfontosságú területen maradnak el.

 

Az egyik ilyen a tüzérségi lőszerek száma. Minden kilőtt ukrán tüzérségi lövedékre az oroszok öt másikkal válaszolnak. Ez azt jelenti, hogy míg az ukránok napi 2000 lövedéket tudnak felhasználni, addig Oroszország naponta 10 ezer lövedékkel válaszol. Mivel az orosz-ukrán háború anyagcsatává, felőrlő háború alakul át, ez határozottan rossz jel Ukrajna számára.

 

 hirdetes_810x300  

Hasonló szellemben írt a The New York Times, amely a rendelkezésre álló Patriot rakéták kapcsán írt cikket. A Patriot szintén kulcsfontosságú technológia az ukránok számára, ezzel védik városaikat és tartóztatják fel az orosz légierőt a fronton. A Patriot képes a ballisztikus rakétákat is kilőni, és ezek okozzák a legdurvább pusztítást. A gond az, hogy kezdenek kifogyni a készletek.

 

NYTimes szerint a Fehér Ház és a Pentagon is arra figyelmeztet, hogy az USA hamarosan nem tudja ellátni rakétákkal az Ukrajnát védő Patriot rendszereket. Ezeknek a rakétáknak a darabja egyébként 2-4 millió dollár. Ez azért is érdekes adat, mert ha figyelembe vesszük azt, hogy gyakran nagyságrendekkel olcsóbb orosz rakéták és drónok ellen kell bevetni őket, rögtön megértjük, miért okoz problémát Ukrajna további ellátása, főleg, hogy épp az elmúlt héten sorozták meg Ukrajna területét az oroszok 500 drónnal és cirkálórakétával.

 

Kapcsolódó hír, hogy a héten a NATO bejelentette, ezer darab Patriot légvédelmi rendszerhez való rakétát vásárol a szövetség. A beszerzés egyáltalán nem titkolt célja, hogy a tagállamokkal közösen vásárolt készletek fejében a tagállamok saját meglévő Patriot készleteiket átadják Ukrajnának. Hivatalosan a NATO nem vesz részt Ukrajna felfegyverzésében, amit Ukrajna a szövetséges országoktól kap, azt kétoldalú szerződés keretében kapja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!