Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Ahogy arról a Körkép.sk is beszámolt, Brüsszelben megkongatták vészharangot amiatt, hogy Charles Michel, az Európai Tanács (EiT) jelenlegi elnöke indul a nyár elején zajló EP-választáson, és júliusban lemond hivataláról. Mivel az új EiT-elnök kinevezése novemberben esedékes, a szabály szerint ilyen esetben az átmeneti időszakban az EU soros elnökségét ellátó ország vezetője veszi át az EiT elnöki posztját. Ez pedig Orbán Viktor magyar kormányfő lenne. Michel két nap alatt rengeteg bírálatot kapott a liberális kollégáitól, így most próbálja lecsillapítani az indulatokat.

 

Kijelentette, hogy nincs miért aggódniuk Brüsszelben, bőven van idő utódját kiválasztania a tagállamoknak az EP-választásokig, hogy ezzel elkerüljék Orbán Viktor EiT-elnökké válását.

 

A Politico és a többi amerikai felhanggal író nyugati lap azért kongatta a vészharangot, mert kulcsfontosságú döntéseknél kerülne igen előnyös pozícióba a magyar miniszterelnök. Legtöbbször az Ukrajnának pénzügyi támogatás milliárdjainak kérdését emlegetik, amit Orbán decemberben egyszer már megvétózott. A mainstream szerint az EU legnagyobb kérdése ma, hogy „fenn tudja-e tartani Ukrajna támogatásának lendületét”.

 

 hirdetes_810x300  

A Politico szerint egyébként Michel Didier Reynders igazságügyi uniós biztos pozíciójára pályázik. A dolog érdekessége, hogy egy nappal Michel terveinek napvilágra kerülése után Reynders elmondta, hogy abban reménykedik, uniós hivatali ideje után megkapja az Európa Tanács (nem az EiT), a nemzetközi emberjogi szervezet főtitkári posztját. A Politico értesülései Michel ambícióiról tehát egyre életszerűbbnek hatnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.