Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Sergei Grits

 

A Lengyel Nemzeti Bank közzétette a Lengyelországban tartózkodó ukrán bevándorlók (nem menekültek) jellemző adatait. A statisztika szerint a beáramló ukránok többsége fiatalabb vagy középkorú nő.

 

A jelentés „Az ukrán migránsok gazdasági és élethelyzetei Lengyelországban 2023-ban” címet viseli, és felhívja a figyelmet a nemi megoszlás kiemelkedően nagy egyenlőtlenségeire.

 

Az összes ukrán bevándorló 68 százaléka felnőtt nő. A háború előtt ez az arány 55 százalék volt, a menekültként Lengyelországba érkezők között pedig a nők aránya 78 százalék.

 

 hirdetes_300x300  

Az ukrán migránsok korösszetétele is beszédes, többségük ugyanis 27 és 44 év közötti. Érdekes adat, hogy az orosz-ukrán háború előtt Lengyelországba bevándorló ukránok 48 százaléka a házastársával vagy élettársával élt együtt az országban, míg a háború előtti bevándorlók 30 és a háború elől menekülők 40 százaléka gyermekével él együtt. Az Ukrajnában életvitelszerűen élő ukrán migránsok és menekültek többségében lengyel óvodába vagy iskolába íratja gyermekét.

 

A férfiak aránya a háborús menekültek között érdekes módon 2023-ban 22 százalékra emelkedett (a 2022-ben mért 19 százalékról).

 

Ami a végzettségüket illeti, a Lengyelországba érkező ukrán migránsok és menekültek kicsivel kevesebb mint fele rendelkezik felsőfokú végzettséggel (42 illetve 48 százalék). Sőt, csak 13 százalék állította a Lengyel Nemzeti Bank felmérése során, hogy nem ismeri a lengyel nyelvet.

 

Ukrajnából a háború elől eddig közel 6 millió ember menekült el Európa irányába, közülük 1,6 millióan Lengyelországban kötöttek ki.

 

Körkép.sk, rmx.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!