Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Omar Havana

 

A Politico értesülései szerint Magyarország jelezte, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne feloldani vétóját az Ukrajnának szánt 50 milliárdos uniós támogatást. Az ügyről legközelebb a február eleji uniós csúcson tárgyalnak majd az országvezetők.

 

A meg nem nevezett diplomaták által kiszivárogtatott információk szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem vétózná meg Ukrajna támogatását, ha azt éves részletekben évente hagyja jóvá az Európai Tanács.

 

Mivel ez azt jelentené, hogy Magyarország évente egyszer komoly alkupozícióba kerülne a liberális mainstreammel szemben, a felvetés nyilván sokaknak nem tetszik. Ez magyarázhatja, hogy miért jelent meg az információ a Politico hírlevelében még azelőtt, hogy a háttérben a szükséges tárgyalások végbemenjenek.

 

 hirdetes_810x300  

Mindenesetre, „Budapest terve” az volna a Politico szerint, hogy évente 12,5 milliárd eurónyi tmogatásáról döntenének csak a tagállamok, így jönne ki négy évre az ötvenmilliárd euró.

 

Feltéve, hogy egyáltalán igaz a hír. A 50 milliárd eurós támogatási csomagot az EU kétharmadrészt hitelből, egyharmadrészt költségvetésből finanszírozná. Magyarország mindkettőt elutasítja, és azt javasolja, hogy Ukrajna támogatása ne járjon közös adósság felvételével, és az EU oldja meg a már nagyrészt letárgyalt költségvetési kereten kívül.

 

A Mandiner.hu kérdésére reagálva a magyar miniszterelnök sajtóirodája a következő nyilatkozatot adta:

 

„Magyarország üdvözli, hogy az Európai Bizottság jól halad a B-terv kidolgozásával, amely szerint Ukrajna támogatását az európai uniós költségvetésen kívül kell megoldani. Ami nekik a B-terv, az Magyarországnak az A-terv.”

 

olvasható a portálon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.