Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Charlie Neibergall
Thierry Breton (francia) uniós biztos állítása szerint Donald Trump volt amerikai elnök 2020-ban kijelentette Ursula von der Leyennek, hogy ha Európát támadás érné, az USA nem fog segíteni az EU-nak.

 

„Meg kell értenie, hogy ha Európát támadás éri, soha nem fogunk segíteni és támogatni önöket”

 

idézte vissza Trump szavait Breton, aki szintén jelen volt az ominózus találkozón, amely a davosi Világgazdasági Fórumon zajlott.

 

Állítólag Trump azt is kijelentette, hogy a NATO halott és az USA ki fog belőle lépni.

 hirdetes_810x300  

 

„És tartoztok 400 milliárd dollárral, mert nem fizettétek meg, ti németek, amit a védelmetekre költöttünk”

 

mondta Trump.

 

Fontos megemlíteni, hogy Breton erről az Európai Parlament előtt számolt be kedden. Az időzítés egyértelmű: január 15-én lesz az amerikai Republikánus Párt döntő fontosságú iowai előválasztása, ahol Trump az esélyes. Ennek fényében kell kezelni Breton kijelentéseit.

 

Mindazonáltal tény, hogy Trump nagyon vehemensen rótta fel Európának, hogy minimális védelmi kiadásokat vállal, miközben az USA által 75 százalékban fizetett NATO garantálja a biztonságát. A volt amerikai elnök hivatalban töltött ideje alatt is egyértelművé tette, hogy Európának fizetnie kell, ha továbbra is ezt az állapotot akarja fenntartani. Az érem másik oldala, hogy amikor felmerült néhány évvel ezelőtt az önálló európai hadsereg kérdése, az USA volt az első, amely elgáncsolta, ahogy egyébként élesen bírálta tavaly a francia elnököt is, amiért felvetette Európa stratégiai autonómiájának lehetőségét. Elnézve az orosz-ukrán háború következményeit, Trump nem a levegőbe beszélt. Európa most fizeti az árát…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.