Nyitókép: SITA

 

Szeretnénk újraéleszteni a Visegrádi négyeket (V4) mivel  egy egyedi formátumról van szó Európa közepén, nyilatkozta év végi interjújában a szlovák hírügynökségnek a szlovák külügyminiszter.

 

Közös megoldást a kihívásokra

 

 hirdetes_300x300  

Jural Blanár elmondta azt is, hogy a Nyugat soha nem ment át azon, amin Közép-Európa. Szovjet befolyás alatt álltunk, ami jelentősen befolyásolta gondolkodásunkat, a megoldásokhoz való viszonyulásunkat. Ezért jó, ha közös tapasztalatainkat arra használjuk fel, hogy képesek legyünk ellensúlyozni a Nyugattal szemben több dolgot, mert néha olyan érzésem van, mintha nem vennének bennünket elég  komolyan és félre lennénk állítva,” jegyezte meg Blanár.

 

Konkrét javaslatokat is tett arra vonatkozóan, hogy melyik területeken kellene a V4-eknek együttműködniük. Ilyen például a mezőgazdaság, vagy a migráció.

 

„Ezek olyan témák, melyeket együtt kell felkarolnunk és közösen megoldást találnunk. Met az, amit az EU javasol, számunkra teljességgel elfogadhatatlan. A múltban is és most is elutasítjuk a kötelező kvótákat,”

 

magyarázta.

 

Fico a szuverén szlovák külpolitikáról

 

Robert Fico szerda délután szintén külpolitikai témában nyilvánult meg, megdicsérve külügyminiszterét országa szuverén külpolitikája miatt. A miniszterelnök szerint ez megegyezik a kormány programjával, mely a nemzetközi jog maximális tiszteletben tartása mellett, más orszőgok belső viszonyaiba való be nem avatkozás közepette a szlovák nemzeti érdekek védelmét tartja fontosnak.

 

Robert Fico. Kép forrása: Facebook, RF

 

Fico ezzel támogatóan lépett fel a külügyminiszter azon állásfoglalása mellett, miszert Szlovákia Magyarországgal és Törökországgal egyetemben nem támogatta az USA kezdeményezésére azt a közös állásfoglalást, melyben elítélték Oroszországot azért, mert az ukrajnai háborúban Észak-Korea által szállított ballisztikus rakétákat használt.

 

Szlovákia szerinte elutasítja ezen rakéták háborús használatát, ugyanakkor hiányzott az ezzel kapcsolatos egyértelmű bizonyíték a közös állásfoglalás elfogadásához.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!