Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

A Bloomberg hírügynökség értesülései szerint decemberben titkos találkozóra került sor Ukrajna, a G7 és a Globális Dél Ukrajnát támogató országainak kis csoportja között, hogy megpróbálják összeállítani Kijev feltételeit és Oroszországgal folytatott béketárgyalásokhoz.

 

„A nemzetbiztonsági tanácsadók december 16-i találkozójára Szaúd-Arábiában került sor, nagyobb, nyilvános események keretében, azzal a céllal, hogy szembeszáljanak Moszkva azon törekvéseivel, hogy megossza Ukrajnát és szövetségeseit és hogy olyan országokként láttassa őket, amelyek nem hajlandók tárgyalni a béke befejezéséről”

 

áll a Bloomberg által megszellőztetett közleményben.

 

A titoktartásra állítólag azért volt szükség, hogy a résztvevő országnak „kényelmesebb” legyen csatlakozni a kezdeményezéshez.

 hirdetes_810x300  

 

„A kisebb formátum szabadabb és őszintébb megbeszélést tett lehetővé Ukrajna béketervéről és a folyamat előmozdításának szándékáról, valamint az Oroszországgal való esetleges jövőbeni kapcsolat elveiről”

 

írta a hírügynökség.

 

A Bloomberg információi szerint a Rijádban zajló találkozón nem történt jelentős előrelépés, Ukrajna és G7-beli szövetségesei továbbra is ellenálltak a Globális Dél azon felhívásának, hogy közvetlenül lépjenek kapcsolatba Oroszországgal. 

 

Míg India, Szaúd-Arábia és Törökország részt vettek a titkos találkozón, Kína, Brazília és az Egyesült Arab Emírségek nem küldtek képviselőket.

 

Számos ország továbbra is Pekinget tartja kulcsfontosságú tényezőnek Moszkva befolyásolásában. Brazília pedig, amely idén a G20-as csoport soros elnöke, nyilatkozatban adott ennek hangot.

 

Ugyanakkor Kijev és szövetségesei megerősítették véleményüket, miszerint az igazságos békének tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását és szuverenitását, és azzal érveltek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök céljai nem változtak és semmi jelét nem mutatta annak, hogy érdemi tárgyalásokat akar kezdeni. 

 

A sorok között

 

A Bloomberg beszámolóján túl érdemes kiemelni néhány dolgot. Nem először zajlanak titkos tárgyalások az ukrajnai háború lezárását vagy befagyasztását illetően. A mostani „békefeltételekről” való diskurzus nyilvánvalóan arra utal, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök orosz részről nyilvánvalóan elfogadhatatlan béketerve elvesztette nyugaton a kizárólagosságát.

 

A másik fontos összefüggés, hogy Oroszország úgy érzi, nem kell bármi áron tárgyalóasztalhoz ülnie, mert a harctéren jelenleg ő tudott felülkerekedni – egyelőre.

 

Harmadszor, érdemes megnézni, hogyan változik a narratíva. Fél éve még arról zengett ódákat a Nyugat, hogy Ukrajna győzni fog, Oroszország összeomlik. Ma úgy tárgyalnak az esetleges béketárgyalásokról, mintha csak Oroszország állna az útjában – ami csak részben igaz és időben könnyen változhat.

 

Nyilván, ha Ukrajna területi integritását nem sikerül helyreállítani, az komoly arcvesztés lesz a nyugati elit számára. Ugyanakkor kizárt, hogy egy „mindent vissza” megállapodás megszülessen: Oroszország túl sokat emberéletet, pénzt, energiát és haditechnikát ölt bele az ukrajnai háborúba ahhoz, hogy egy 2022. február 24. előtti állapottal megelégedjen.

 

És végül, nagyon jól kiolvasható a sorok között, hogy a Globális Dél komoly nyomást fejt ki a Nyugatra, hogy vessen véget a háborúnak. Ráadásul a gázai háború egyre közelebb kerül ahhoz, hogy egy kiterjedt regionális háborúvá fajuljon, ami súlyos gazdasági következményekkel fog járni a Nyugat számára is. A Szuezi-csatorna időleges elvesztése többek között energiaellátást is veszélybe sodorja, nem beszélve a Távol-Keletről érkező áruk árának drámai megemelkedéséről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.