Nyitókép forrása: LEO SIMON/REUTERS

 

Beállt a német gazdák tüntetése mögé a német szélsőjobb, az AfD, amely jelenleg az ország második legnépszerűbb politikai pártja, és több tartományban már vezeti a felméréseket. Mivel a gazdatüntetések országos jellegűek, a lakosság 90 százaléka pedig egyetért vele, ráadásul a lakosság többsége a pokolba kívánja a jelenlegi német kormánykoalíciót, minden adva van egy belpolitikai válsághoz. Az AfD pontosan azt teszi, amit egy ellenzéki párt tenne: élére állna a kormány távozását követelő tömegeknek. Erre a német kormány mit reagál? Kirukkolnak egy „titkos náci találkozóról” szóló narratívával, amelyen a két legnagyobb jobboldali párt, a CDU és az AfD vett részt.

 

Január 8-ától tüntetnek a gazdák a fuvarozókkal együtt, egész városokat, határátkelőket, autópályákat véve blokád alá. Szerdán csatlakoztak hozzájuk a sztrájkba lépő vasutasok is, és így együtt lényegében megbénították Németország közlekedését. A kormány hathatatlan, továbbra is meg akarja szavaztatni a törvényhozással a gazdákat sújtó megszorító és adóteher növelő intézkedéseket.

 

Szerdán este aztán már arról is érkeztek hírek, hogy a gazdák megmozdulásaihoz az AfD is csatlakozott, több, a blokádban részt vevő járművön és traktoron az AfD transzparensei voltak láthatók, amelyek azt hirdették, „Németországnak új választásokra van szüksége”.

 

 hirdetes_810x300  

Az AfD türingiai tartományi vezetője, Björn Höcke a facebookon szólította fel híveit, hogy „találkozzanak az utakon”.

 

Ami az AfD előrehozott választásokra való felhívását illeti, azt azért nem eszik olyan forrón. Németországban konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal lehet csak megdönteni a kormányt, ami azt jelenti, hogy addig nem buktatható meg a kormányfő, amíg nincs egyezség arról, hogy ki lesz az utódja. A Bundestag jelenlegi erőviszonyai mellett ez aligha valósítható meg – hiába ver köröket az ellenzék a felméréseken a kormánypártokra.

 

Az AfD azonban látványosan tör előre, és lényegében nem tesz mást, csak kihasználja a polgárok érdekeit semmibe vevő német kormány hibáit, legyen szó energiaválságról, ukrajnai háborúról, migrációról vagy most a megszorító intézkedésekről. Sokat elárul azonban a baloldali-liberális-progresszív német kormányról, hogy válaszul nem a választókért versenyeznek, hanem be akarják tiltatni a hatóságokkal az AfD-t. Jelenleg ugyanis úgy néz ki, hogy jövőre az AfD akár meg is nyerheti a választásokat, de legalábbis esélyes egy CDU/CSU-AfD koalíció – egyszerűen azért, mert az AfD támogatottságát már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 

Ezt a taktikát tükrözi az is, hogy amint megjelentek az AfD logói és transzparensei a gazdatüntetéseken, Olaf Scholz szocdem párttársa, Nancy Fraeser belügyminiszter hivatala azonnal kirukkolt egy bejelentéssel,

 

miszerint „újságírók kiderítették”, hogy a szélsőjobboldali AfD párt tagjainak részvételével zajló találkozóra került sor, ahol az egykori nácik politikájára hajazó „remigrációs” koncepciót vitattak meg. Ráadásul a találkozón két CDU-s politikus is jelen volt. A „gyűlésre” állítólag még novemberben került sor.

 

Két dolgot érdemes a bejelentés kapcsán kiemelni. Az egyik, hogy rendkívül kínos és árulkodó, hogy egy belügyminiszter megkérdőjelezhető sajtóértesülésekre hivatkozva fogalmaz meg vádakat, miközben elvileg közvetlen hozzáférése van a belbiztonsági szervek jelentéseihez. Persze, ez utóbbi azt jelentené, hogy az ellenzék ellen veti be a belbiztonsági szerveket, ergo, muszáj a sajtó kezébe kerülő információkra hivatkoznia.

 

Mindettől függetlenül, még mindig csekély az esély arra, hogy Németországban előrehozott választásokra kerül sor, de kizárni nem lehet. Az viszont napról napra valószínűbb, hogy súlyos belpolitikai válság elé néz Európa legnagyobb gazdasága.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.