Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Az elmúlt időszakban több cikk is megjelent a nyugati sajtóban arról, hogy titkos egyeztetések folynak Ukrajna és nyugati szövetségesei között arról, hogy hogyan lehetne tárgyalóasztalhoz ültetni Moszkvát és Kijevet. Legalább ennyi cikk jelent meg arról is, hogy a nyugatiak nyomás gyakorolnak Ukrajnára, a háború lezárására vagy befagyasztása felé terelgetve őt. Zelenszkij, aki szerdán a Baltikumban tett hivatalos látogatást, tagadta, hogy bármiféle nyomásgyakorlás létezne. Ugyanakkor szintén szerdán nagyon fontos kijelentést tett az olasz védelmi miniszter, ami teljesen új perspektívát jelent, mint amit a fősodor eddig sulykolt. Megint igaza lett Orbán Viktornak: a magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz…

 

Ukrajnára nem fejtenek ki nyomást a szövetségesei annak érdekében, hogy feladja a harcot – jelentette ki Volidimir Zelenszkij ukrán elnök Baltikumban tett látogatása alkalmával.

 

„Nincs semmilyen nyomás a partnerek részéről azért, hogy feladjuk. Nincs semmilyen nyomás azért, hogy befagyasszuk a konfliktust. Egyelőre…

 

mondta az ukrán elnök, majd hozzátette:

 hirdetes_810x300  

 

„A sajtóban sok mindent írnak, mindet elolvastam (…) Úgy gondolom, hogy partnereink egyelőre nincsenek hivatalosan felkészülve arra, hogy ilyen jelzéseket küldjenek nekünk. Legalábbis, én személy szerint nem tudok ilyen esetről”

 

mondta.

 

Nem sokkal azonban Zelenszkij ukrán és Gitanas Nauseda litván elnök közös sajtótájékoztatója előtt Guido Crosetto olasz miniszterelnök Rómában kijelentette, hogy

 

eljött az ideje, hogy diplomáciával találjunk utat a békéhez, hiszen az ukrán ellentámadás nem hozott áttörést, és ideje szembenézni a harctéri helyzet realitásaival.

 

„Ebből a szempontból (…) úgy tűnmik, megérett az idő az erőteljes diplomáciára – a katonai támogatás mellett -, mert mindkét oldalról fontos jelzések érkeznek”

 

mondta Crosetto.

 

Kijelentése azért is nagyon érdekes, mert lényegében azt jelenti, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök már hosszú ideje hangoztat: ennek a konfliktusnak a harctéren nincs megoldása. Ergo, a diplomáciának kellene a vezető szerepet játszania a konfliktus kezelésében a fegyverszállítások helyett.

 

Oroszország jelenleg lendületben van a frontokon, még úgy is, hogy lényegében állóháború van még mindig, emiatt akármilyen ajánlattal nem éri be és nem fog mindenáron tárgyalóasztalhoz ülni. A mérleg most az oroszok javára billent, miközben Ukrajna egyszerre küzd emberhiánnyal, lőszerhiánnyal, légvédelmi rendszerekhez való rakéták hiányával, és már nem Zelenszkij szabja meg a napi külpolitikai sajtóhíreket, hanem a közel-keleti válság – ami sokkal fontosabb az USA-nak, mint Ukrajna. Ilyen körülmények között a nyugati nyomás, amiről a sajtó ír, igenis életszerűnek tűnik.

 

Oroszország egyébként többször jelezte, hogy hajlandó tárgyalni, de Ukrajnának mindenekelőtt figyelembe kell vennie „az új realitásokat”, amelyek alatt azt kell érteni, hogy Ukrajna nemzetközileg elismert területének 17,5 százaléka orosz katonai megszállás alatt van.

 

Mindehhez tegyük hozzá, hogy ha Ukrajna valóban az EU-ba akar belépni, akkor előbb vagy utóbb döntenie kell: euroatlanti integrációt akar, vagy a háború folytatását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!