Nyitókép: sita/Sgt Lee Goddard, UK Ministry of Defence via AP

 

A brit királyi légierő (RAF) célzott csapásokat hajtott végre a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be péntek hajnalban a londoni miniszterelnöki hivatal. A brit védelmi minisztérium egyidejű tájékoztatása szerint a műveletben Typhoon harci repülőgépek vettek részt.

 

Rishi Sunak miniszterelnök a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak nevezte az Egyesült Államokkal együtt indított katonai műveletet.

 

A brit kormányfő szerint a fellépést az indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.

 

 hirdetes_300x300  

A nemzetközi közösség ismételt figyelmeztetései ellenére a húszik folytatták ezeket a támadásokat. A héten már brit és amerikai hadihajókat is célba vettek, és az így kialakult helyzet nem tartható tovább – áll a Downing Street által ismertetett miniszterelnöki közleményben.

 

Rishi Sunak tájékoztatása szerint a közös brit-amerikai akcióhoz Hollandia, Kanada és Bahrein „nem műveleti jellegű” támogatást nyújtott. A brit kormányfő közölte: a közös fellépés célja a húszik katonai képességeinek leépítése és a globális tengeri szállítmányozás védelme volt.

 

A miniszterelnöki közlemény szerint Nagy-Britannia ezután is mindig fellép a hajózás szabadsága és az akadálytalan kereskedelmi forgalom biztosítása érdekében.

 

Biden figyelmeztette a húszikat, hogy szükség esetén további lépéseket tesznek

 

Rishi Sunakhoz hasonlóan Joe Biden amerikai elnök is önvédelemnek nevezte a légicsapásokat, melyeket a húszi felkelők pozícióira mértek. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy szükség esetén további lépések megtételére is készek, ha a húszik folytatni fogják támadásaikat a Vörös-tengeren lévő hajókra.

 

Az amerikai elnök hozzátette, hogy a húszik november óta tartó, 27 hajó elleni támadásból álló „példátlan” sorozatában a történelem során először alkalmaztak „hajóellenes ballisztikus rakétát”. Biden szerint ezek a támadások az amerikai személyzetet, polgári tengerészeket és partnereket fenyegetik, és sértik a nemzetközi kereskedelem szabad áramlását.

 

Szaúd-Arábia közleményben jelezte, hogy „nagy aggodalommal követi a Vörös-tenger térségében folyó katonai műveleteket és a Jemenben több helyen végrehajtott légicsapásokat”. Ugyanakkor önmérsékletre és az eszkaláció elkerülésére szólított fel.

 

In this image provided on Friday Jan. 12, 2024 by the UK Ministry of Defence an RAF Typhoon aircraft returns to base at RAF Akrotiri in Cyprus, after striking targets in Yemen. The U.S. and British militaries bombed more than a dozen sites used by the Iranian-backed Houthis in Yemen late on Thursday Jan. 11, in a massive retaliatory strike using warship- and submarine-launched Tomahawk missiles and fighter jets, U.S. officials said. (Sita/Sgt Lee Goddard, UK Ministry of Defence via AP)

 

Irán elítélte az USA és Nagy-Britannia húszik elleni támadását

 

Az iráni külügyminisztérium pénteken elítélte az USA és Nagy-Britannia támadásait. Teherán figyelmeztetett, hogy ez a lépés „bizonytalanságot és instabilitást” szít a régióban.

 

„Határozottan elítéljük az Egyesült államok és az Egyesült Királyság által ma reggel Jemenben több helyen végrehajtott katonai támadásokat… Ezek a támadások egyértelműen megsértik Jemen szuverenitását és területi integritását”

 

mondta Nasszer Kanani, az iráni diplomácia szóvivője.

 

In this image provided by the UK Ministry of Defence taken on Thursday Jan. 11, 2024 shows an RAF Typhoon aircraft taking off from RAF Akrotiri in Cyprus, for a mission to strike targets in Yemen. The U.S. and British militaries bombed more than a dozen sites used by the Iranian-backed Houthis in Yemen late on Thursday, in a massive retaliatory strike using warship- and submarine-launched Tomahawk missiles and fighter jets, U.S. officials said. (Sgt Lee Goddard, UK Ministry of Defence via AP)

 

A lázadók szóvivője: A húszik lőni fognak az Izraelbe tartó hajókra

 

A jemeni húszi lázadók az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság éjszakai légicsapásai ellenére továbbra is folytatni fogják az Izraelbe tartó hajók megtámadását – nyilatkozta pénteken Muhammad Abdulsalam, a lázadók szóvivője.

 

„Megerősítjük, hogy abszolút semmi sem indokolja ezt a Jemen elleni agressziót, mert semmi sem fenyegette a nemzetközi hajózást a Vörös- és az Arab-tengeren. A támadások eddig és ezután is az izraeli hajók, vagy a megszállt Palesztína kikötőibe tartó hajók ellen irányulnak.”

 

jelentette ki Abdulsalám az X közösségi oldalon.

 

„Országunk amerikai és brit hajók, tengeralattjáról és katonai repülőgépek masszív agresszív támadásának célpontjává vált. Amerikának és Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy ezért a szégyentelen agresszióért magas árat fognak fizetni és viselni fogják szörnyű következményeit”

 

jelentette ki az al-Masirah televízió szerint Huszein al-Ezzi, húszi külügyminiszter-helyettes.

 

MTI, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!