Nyitókép forrása: SITA/Photo Credit: AeroVironment

 

Miközben az Egyesült Államokban tovább folytatódik a vita Ukrajna sokmilliárdos katonai támogatásának felvállalásáról, a The New York Times csütörtökön arról cikkezett, hogy közel 30 ezer, „nagy pusztítóerőt képviselő” nyugati fegyver, több mint egymilliárd dollár értékben egyszerűen eltűnt Ukrajnában. Nagyon valószínű, hogy a fegyvereket ellopták és a feketepiacon érékesítették. Nagyon tanulságos mit reagált az információra a Fehér Ház: ők ezt belekalkuláták a támogatások mértékébe…

 

Az Egyesült Államok különböző mechanizmusokkal próbálja nyomon követni az Ukrajnának adományozott nyugati fegyverek útját, hogy elkerülje azok ellopását. Ennek ellenére a Pentagon egy friss jelentése leszögezi, hogy

 

mintegy 39 139 darab, nagy kockázatot képviselő fegyver „nyomon követése” nem valósult meg megfelelően. Magyarul: ezekről a fegyverekről nem lehet tudni, hol vannak.

 

Ráadásul nem épp gyerekjátékok tűntek el a radarról: Stinger rakéták, Javelin páncéltörők, éjjellátó technológiák, föld-levegő rakéték, közepes hatótávolságú rakéták és Switchblade öngyilkos drónok vannak a listán.

 hirdetes_300x300  

 

A NYTimes azt írja, hogy a Pentagon aggódik amiatt, hogy a fegyvereket esetleg ellophatták. Bár a liberális lapot ellenben nem amiatt aggódik, hogy esetleg terroristák kezébe kerül az amerikai technika, hanem attól, hogy ez milyen hatással lesz a Kongresszus költségvetési vitájára, amelynek központi kérdése az Ukrajnának nyújtandó további, összesen 62 milliárd dolláros támogatási csomag megítélése.

 

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a fegyverekkel visszaéltek volna, vagyis hogy ténylegesen illetéktelen kezekbe kerültek az eszközök. Ugyanakkor az, hogy a világ egyik legkorruptabb országában kifejezetten emiatt Ukrajnában tartózkodó amerikai katonák és diplomaták sem tudták nyomon követni a szállítmányokat, önmagáért beszél.

 

A Pentagon egy korábbi, 2022 októberében közzétett jelentésében hasonló beszámolót lehetett olvasni. A jelentés arra figyelmeztetett, hogy bűnözők, önkéntesek és fegyverkereskedők tehették rá kezüket a nyugati fegyverekre, és az USA az amerikai katonai jelenlét korlátozottsága miatt nem képes nyomon követni az összes szállítmányt.

 

A CNN fel is hívta a figyelmet, hogy „egyes amerikai tisztviselők azt sugallták, hogy a Biden-adminisztráció hajlandó volt megkockáztatni az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok elvesztését, ha a szállítmányok többsége rendeltetési helyére kerül. 

 

Az USA eddig 44 millió dollárnyi katonai segélyt adott Ukrajnának (hivatalosan). A mostani jelentés azt erősítette meg hivatalosan, hogy egymilliárd dollárnyi fegyver tűnt el, vagyis a teljes keret 2,3 százaléka.

 

Ha a Fehér Ház reakciójából indulunk ki, akkor lényegében az amerikai vezetés úgy kalkulál, hogy abból a 62 milliárdból, amiért most kardoskodnak a republikánusokkal, 1,5 milliárd dollárnyi fegyvernek lábakél…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.