Nyitókép forrása: SITA/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

 

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Rishi Sunak és Volodimir Zelenszkij ukrán elnöke kétoldalú védelmi megállapodást írt alá pénteken Sunak kijevi látogatása alkalmával. A megállapodás jelentőségét nem szabad alábecsülni, lényegében egy olyan védelmi garancia megadásáról van szó, amit 2022 áprilisában a britek nem voltak hajlandóak biztosítani, ezzel a háború folytatására kényszerítették Ukrajnát.

 

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint a most aláírt megállapodás az első azon megállapodások sorában, amire a tavaly nyári vilniusi NATO-csúcson kapott ígéretet Zelenszkij a nyugati országoktól.

 

A szerződés értelmében Nagy-Britannia biztonsági garanciákat ad Ukrajnának. A szerződés 10 évre szól, de meg lehet hosszabbítani, érdekesebb azonban, hogy abban az esetben, ha Ukrajna tíz évnél korábban csatlakozna a NATO-hoz, a megállapodás érvényét veszti.

 

 hirdetes_300x300  

Zelenszkij az aláírás után arról beszélt, hogy ha 1991-ben (Ukrajna létrejöttekor) ilyen biztonsági garanciával rendelkezett volna hazája, akkor sosem tör ki a mostani háború. Sunak pedig bejelentette, hogy 2,5 milliárd fontnyi katonai támogatást biztosít Ukrajna számára.

 

Ugyanakkor nem épp az 1991-es esztendő érdekes e tekintetben, hanem a 2022 márciusában zajló események, amikor több hivatalos politikus elmondása szerint, Ukrajna és Oroszország hajszálnyira voltak egy békemegállapodástól, aztán váratlanul megjelent Kijevben Boris Johnson akkori brit kormányfő, és közölte Zelenszkijjel, hogy ugyan aláírhatja a megállapodást az oroszokkal, de Nagy-Britannia nem fogja megadni azokat a biztonsági garanciákat, amelyek nélkül a békeszerződés nem sokat ér.

 

Ebből szempontból figyelemreméltó lehet, ha a most már megkapott brit biztonsági garanciákkal megnyílna az út a tárgyalások és a háború lezárása (vagy befagyasztása) felé.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!