Nyitókép forrása: sita/AP Photo/Czarek Sokolowski

 

Több tízezren tüntettek csütörtök délután Varsóban Donald Tusk kormánya ellen. A megmozdulást a tavaly decemberig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt kezdeményezte a demokrácia és a médiaszabadság védelmében – hangzott el az M1 esti Híradójában.

 

A beszámoló szerint hatalmas rendőri készültség mellett kezdődött el a megmozdulás a lengyel fővárosban.

 

Az M1 helyszíni tudósítójának nyilatkozó egyik tüntető szerint Donald Tusk a lengyelek megosztására törekszik és az ország puccsközeli állapotban van. Egy másik demonstráló pedig arról beszélt, hogy a demokráciáért küzdenek, mert visszatért a kommunizmus. A tömegmegmozdulás résztvevői élesen bírálták a Brüsszel-párti kormánykoalíció törvénytelenségeit, köztük Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke is, aki úgy fogalmazott: „ez nem egy lengyel kormány”- utalva ezzel arra, hogy a PiS szerint Donald Tusk a németek megbízásából cselekszik. „Lengyelország szabadsága a tét” – jelentette ki hírügynökségi beszámolók szerint a PiS vezetője, Jaroslaw Kaczynski a lengyel főváros szívében, a parlament előtt összegyűlt tömeg előtt. Kaczynskit az emelvényen a PiS más személyiségei követték, közöttük Mateusz Morawiecki volt kormányfő, aki „Lengyelország megvédelmezésére” szólította fel a híveit.

 

 hirdetes_300x300  

„Azt hittük, hogy a jogállam visszatérésének szemtanúi vagyunk, ehelyett anarchiát látunk” – jelentette ki több hírügynökség tudósítása szerint a volt miniszterelnök.

 

A vörös-fehér zászlók alatt felvonuló tüntetők kezében tartott transzparenseken mások mellett „Túléltük az oroszokat, Tuskot is túl fogjuk élni” felirat volt olvasható. Egyesek Andrzej Duda elnök nevét és a „Győzni fogunk” jelszót skandálták.

 

A PiS-képviselők beszédeinek meghallgatása után a tiltakozók elindultak a közszolgálati televízió székházához.

 

A Szabad Lengyelek Tiltkozása elnevezésű megmozdulás röviddel azután kezdődött, hogy Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette: másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményez a hivatali hatalommal való visszaélés miatt két évi börtönre ítélt volt belügyminiszternek és a helyettesének ügyében. Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot kedden vették őrizetbe, amikor az elnöki palotában tartózkodtak.

 

A tüntetésen a Jog és Igazságosság szóvivője szerint megközelítőleg kétszázezren, míg a PAP állami hírügynökségnek a varsói városházára hivatkozó jelentése szerint mintegy harmincöt-ezren vettek rész.

 

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivője szerint a Brüsszel-párti Tusk-kormány intézkedései törvénytelen támadásként értékelhetők. A Századvég szakértője a Kossuth rádióban azt mondta: a jelenlegi lengyel hatalom fűnyíróelvszerűen támadja azokat a személyeket és intézményeket, akik az előző demokratikus rendszerhez kapcsolódnak. Hozzátette: a helyzet elharapózhat és könnyen polgárháborúba is fordulhat.

 

Az M1 Hírdójában elhangzott, hogy a politikai tisztogatás kapcsán a V4NA nemzetközi hírügynökség levélben fordult az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökéhez, valamint Vera Jourová uniós biztoshoz, akik most hallgatnak a Lengyelországban zajló eseményekről – tájékoztattak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!