Nyitókép forrása: X

 

Meghalt Gonzali Lira, Ukrajnában fogva tartott amerikai-chieli kettős állampolgár oknyomozó újságíró, akit hónapokig tartottak az ukrán hatóságok börtönben majd házi őrizetben, miközben kínozták, zsarolták. Az újságíró kezeletlen tüdőgyulladása miatt kialakult komplikációkba halt bele. Esetére Tucker Carlson, amerikai konzervatív kommentátor hívta fel a figyelmet, és azóta Elon Musk is reagált a halálhírre.

 

Az 55 éves, ellentmondásos megítélésű kommentátor és blogger, Gonzali Lira halálhíret Keith Klarenberg oknyomozó újságíró is megerősítette. Utolsó nyilvános bejegyzésében, január 4-én Lira azt írta, hogy műtéti beavatkozásra vár légmell és tüdőödéma miatt. A betegség azután alakult ki nála, hogy nem kezelték tüdőgyulladását. Saját kézzel írt levelében a következőképp írta le állapotát:

 

„Kétoldalú tüdőgyulladásom volt, légmell és súlyos ödéma mellett. Mindez október közepén kezdődött, de a börtön vezetését nem érdekelte. Csak egy december 22-i tárgyaláson ismerték el, hogy tüdőgyulladásom van. Egy olyan beavatkozásra várok, ami csökkenti a tüdőödéma nyomását, ami most extrém légszomjat okoz, olyan súlyosat, hogy két percnyi beszéd után elvesztem az eszméletem.”

 

írta.

 hirdetes_300x300  

 

Az újságíró apja az amerikai külügyminisztériumot is felelősnek tartja fia haláláért: 

 

„Kínozták, zsarolták, nyolc hónap és 11 napig elszigetelve tartották, még az amerikai nagykövetség sem tett érte semmit”

 

mondta az apa. Nagyon nem lehet csodálkozni, Lira nem csak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagy bírálója volt, de élésen kritizálta az amerikai külpolitikát is. Az apa most a The Grayzone-nak adott interjújában a következőket mondta:

 

„Nem tudom elfogadni, ahogy a fiam meghalt. Megkínozták, zsarolták, hónapokig tartották elzárva, és az amerikai nagykövetség semmit sem tett érte. A tragédiáért a diktátor Zelenszkij a felelős, egy szenilis amerikai elnök, Joe Biden egyetértésével”

 

Carlson és Musk is reagáltak

 

„Gonzalo Lira amerikai állampolgár volt, de a Biden-adminisztráció egyértelműen támogadta bebörtönzését és kínzását”

 

írta az X-en Tucker Carlson konzervatív kommentátor, aki pár héttel ezelőtt készített interjút Lira apjával.

 

„Egy amerikai állampolgárt bebörtönöznek Ukrajnában, mi pedig több mint 100 milliárd dollárt küldünk? Ebben a történetben több lehet, mint Zelenszkij kritizálása? Ha igen, akkor súlyos gondban vagyunk”

 

reagált Lira halálára Elon Musk milliárdos, arra utalva, hogy az újságíró halála vagy Ukrajna lelkén szárad, vagy az amerikai politikai vezetés egyszerűen hagyta meghalni a kritikus hangot képviselő Lirát.

 

Lira ugyanis Zelenszkij elnök és pártja, a Nép Szolgája által vezetett kormány nagy kritikusa volt. Sőt, rendíthetetlen bírálóként lépett fel a demokrata párti  amerikai vezetés külpolitikája ellen is.

 

2022-ben arról írt, hogy az ukrán vezetőség fokozatosan egyre tekintélyelvűbb jellemzőkkel bír. Később kijelentette, hogy az orosz-ukrán konfliktus amerikai-orosz proxiháború, a fronton eleső katonák halálát pedig hiábavalónak nevezte.

 

Az ukrán SZBU 2023 májusában tartóztatta le „az ukrán vezetés és a hadsereg lejáratása” vádjával. Az ukránok szerint „éltette az orosz agressziót”.

 

Lira letartóztatása után házi őrizetbe került Harkivban.

 

A nyár folyamán egyszer megpróbált Magyarországra szökni motorkerékpárral, de a határon feltartóztatták, és a házi őrizet feltételeinek megszegése miatt bebörtönözték. Azért Magyarország volt a célpont, mert a többi ország esetében fennált a veszélye, hogy visszatoloncolják (Szlovákiában akkor Ódor Lajos progresszív kormánya volt hatalmon). Megjegyezzük, a szökési kísérlet augusztusra tehető – abban a hónapban látogatott Magyarországra Tucker Carlson is.

 

Családja szerint a börtönben Lirát rendszeresen kínozták, és 70 ezer dollárt követeltek tőle. Ügyvédeivel sem beszélhetett.

 

körkép.sk, standard.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!