Nyitókép forrása: SITA/LIVEFROMICELAND.IS via AP

 

Izlandon vasárnap reggel ismét kitört a vulkán, megint a Reykjanes félszigeten. Grindavik települést evakuálták, azóta a láva már elérte az első lakóházakat.

 

A kitörésre reggel 8 óra körül került sor, földrengés kíséretében, nem messze Frindavik városától. Szerencsére a hatóságok előző éjjel mindenkit elszállítottak a településről. A láva először csak 500 méterre közelítette meg a házakat, de aztán új repedés alakult ki közvetlenül a város határa mellett, és az onnan feltörő olvadt kőzet végül elérte a házakat is.

 

A 3800 lakosú Grindavik városában decemberben már volt egy erupció, amit novemberben egy földrengéssorozat előzött meg. Akkor Sylingarfell városa mellett nyílt meg a föld.

 

 hirdetes_300x300  

 

In this photo provided by Civil Protection taken from the Coast Guard’s helicopter, a view of lava as the volcano erupts near Grindavík, Iceland, Sunday, Jan. 14. 2024.A volcano has erupted in southwestern Iceland, sending semi-molten rock spewing toward a nearby settlement for the second time in less than a month. Iceland’s Icelandic Meteorological Office says the eruption Sunday came after a swarm of earthquakes near the town of Grindavik. (Icelandic Civil Protection via AP)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!