Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying

 

Joe Biden amerikai elnök a szombati, tajvani választásokat követően nyomatékosította, hogy nem támogatja Tajvan függetlenedését Kínától. Ez azért is fontos, mert az elmúlt időszakban az USA fegyveres beavatkozással fenyegetett abban az esetben, ha Kína megpróbálja megszállni Tajvan szigetét. Peking folyamatosan napirenden tartja a szigettel való „újraegyesülést”, ami harmadik világháborúval fenyeget. A két nagyhatalom egymáshoz feszülése közben tartottak szombaton Tajvanban választásokat, amely során felemás elszakadáspárti győzelem született. Ezt követően volt elég bátorsága az amerikai elnöknek egyértelműen visszafogni az eszkaláció csíráját. Ugyanakkor magasrangú amerikai delegáció érkezett a szigetre, ami önmagában is lehet provokáció, mert arra utal, hogy a sziget mégiscsak külön entitás. Körkép-összefoglaló.

 

Már az elején érdemes leszögezni, hogy Tajvan nem különálló ország. Kína saját tartományának tekinti. Ráadásul a világ nagyobbik fele, beleértve az Egyesült Államokat is, elfogadja az Egy Kína Elvet, vagyis hogy Tajvan nem külön állam. Ráadásul ezt az elvet a kínaiak épp az amerikaiakkal (!) közös sanghaji kommünikéjükben rögzítették 1972-ben, amely után Tajvan nem kapott helyet az ENSZ-ben. Akkoriban még a tavaly elhunyt Henry Kissinger volt Nixon elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, lényegében ő hozta tető alá Kínával a megállapodást, hogy egyensúlyt teremtsen a szuperhatalmak között (háromszögpolitika). Ma ennek épp az ellenkezőjét látjuk az amerikai külpolitikán.

 

A másik fontos részlet, hogy az amerikaiak a tajvani esetleges háborúra készülve elkezdték átcsoportosítani a félvezetőgyártó kapacitásokat a szigetországról, csakhogy ez egy rendkívül lassú folyamat, ráadásul nem is könnyű kivitelezni. Mivel az átköltöztetés lassabban folyik a vártnál, az USA-nak sem érdeke eszkalálni a helyzetet.

 

 hirdetes_810x300  

Épp a tajvani választások előtt két nappal találkoztak az amerikai és kínai hírszerzés képviselői, hogy megvitassák a két ország kapcsolatának sarokköveit. Értsd: megtárgyalják, hogyan kerülhető el a háború.

 

Kirakatgyőzelem Tajvanban

 

A tajvani választásokat január 13-án Laj Csing-te nyerte meg, a Kínától való elszakadást pártoló Demokrata Haladó Párt (DPP) elnökjelöltje. Ugyanakkor pártja, amely két cikluson keresztül kormányzott, elvesztette a parlamenti többségét. Ráadásul Laj Csing-te az egyfordulós elnökválasztáson nem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, így mindent egybevetve, pozíciója messze nem elég stabil ahhoz, hogy elszakadáspárti politikájának érvényt szerezzen.

 

A költségvetési kérdésekben külső támogatókra lesz szüksége, így rendkívül bonyolult négy éves kormányzás elé néznek a progresszívok.

 

A tajvani választások kapcsán a kínaiak (vagyis a „kontinentális Kína”) nem véletlenül nyilatkozták azt, hogy a győztes „nem képviseli a lakosság többégének véleményét” – ami a 40 százalékos elnökválasztási eredményt és az elvesztett parlamenti többséget nézve, valóban így van.

 

A gyenge kormányzati pozíció akár a visszájára is fordulhat. Az ellenzék, benne a Kuomintanggal és Tajvani Néppárttal, gazdasági közeledést fognak szorgalmazni Kínával. Mindkét párt azzal kampányolt, hogy újrakezdik a Kínával tervezett szolgáltatáskereskedelmi egyezmény tárgyalását, amit tíz évvel ezelőtt felfüggesztettek.

 

A kínai nyomás a szigettel való „újraegyesülés” irányába továbbra is nagy lesz, főleg ez a gyújtópontja az USA-val folytatott rivalizálásának.

 

Néhány órával a tajvani választások előzetes eredményeinek kihirdetése után, a Tajvani Amerikai Intézet küldöttségének tagjai, köztük Stephen J. Hadley volt nemzetbiztonsági tanácsadó és James B. Steinberg volt külügyminiszter-helyettes, Tajvanra érkeztek. Hétfőn az új elnök és kormány vezető képviselőivel tárgyalnak majd.

 

Érdemes kiemelni, hogy nem magasbeosztású, választott hivatalban lévő politikus utazik Tajvanra, provokálva ezzel Kínát. Mi több, Joe Biden amerikai elnök egyértelműen kijelentette, hogy nem támogatja Tajvan függetlenedését, amivel jelezte, hogy továbbra is tiszteletben tartja az Egy Kína Elvet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.