Nyitókép forrása: illusztráció/X

 

Amerikai kereskedelmi teherhajót támadtak meg rakétával a jemeni húti (húszi) lázadók Jemen partjainál, 177 kilométerre az adeni kikötőtől. Az incidensre egy nappal azután került sor, hogy a hútik rakétával támadtak meg egy amerikai rombolót.

 

A sérülést szenvedő hajó az amerikai Eagle Bulk vállalaté, egyébként Marshall-szigeteki zászló alatt hajózik. A fedélzeten a robbanást követően tűz keletkezett, de műszaki szempontból képes folytatni útját.

 

A támadás vélhetően válaszcsapás volt a hútik jemeni, szárazföldi állásaira mért brit-amerikai rakétacsapásokra. Ráadásul az egész incidens tovább feszítheti a húrt a Közel-Keleten.

 

 hirdetes_300x300  

Az Irán által támogatott húti lázadok Jemen nyugati felét ellenőrzik, és a gázai háború kapcsán a palesztinok mellett foglaltak állást, ennek jegyében minden Izraelbe tartó kereskedelmi hajót célba vesznek rakétáikkal. A hútik csapásai miatt a teherhajók biztosítási díja a tízszeresére emelkedett, és nem egy kereskedelmi vállalat hajója inkább a biztonságosabb, de hosszabb és drága útvonalon Afrika megkerülésével éri el Európát.

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!