Nyitókép forrása: SITA/Photo: Business Wire

 

A legrosszabb forgatókönyv kezd kibontakozni Európára számára a Közel-Keleten. Hétfőn azt közölte a Reuters hírügynökség, hogy Katar felfüggesztette a cseppfolyósított gáz (LNG) szállítását a Vörös-tengeren, és további hat olajtanker fordult meg vagy váltott irányt, elkerülve a Vörös-tenger térségét. A döntés állítólag azután született, hogy az amerikaiak és a britek csapásokat mértek a húti (húszi) lázadók jemeni állásaira.

 

A palesztinokat támogató, Irán által pénzelt jemeni hútik október óta támadják a nyugati kereskedelmi hajókat. A helyzet miatt a kereskedelmi útvonal biztosítása érdekében nyugati haditengerészeti misszió indult a Vörös-tengeren, Prosperity Guardian néven, amelyet néhány európai ország is támogat, hadihajókat azonban csak (egyelőre) az amerikaiak és a britek küldtek.

 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hétfőn egy ömlesztett-árut szállító nagy teherhajó kapott rakétatalálatot, válaszul a brit-amerikai rakétacsapásokra, amelyek a hétvégén érték a hútik állásait. A hajó megsérült, de képes folytatni az útját. A kockázatok azonban csillagászati magasságokba lökték a teherhajók biztosítási díjait.

 

 hirdetes_300x300  

A kereskedők attól tartanak, hogy a legutóbbi támadás is azt bizonyítja, hogy a hútik kiszélesítették a támadható célpontos listáját. Eddig ugyanis az izraeli vagy Izrealbe tartó teherhajókat vették célba, a mostani támadás azonban egy amerikiai tulajdonban lévő, nem Izraelbe tartó teherhajót ért.

 

A közel-keleti válság ezzel elérte az energiaszektort. A világ második legnagyobb LNG-exportőre, a QatarEnergy felfüggesztette az LNG-tankerek forgalmát a Vörös-tengeren. A Reuters szerint négy LNG-szállítmányt tartottak vissza összesen.

 

A LSEG adatai szerint a katari Al Ghariya, Al Huwaila és az Al Nuaman LNG-szállító hajók január 14-én Ománnál megálltak, és ne folytatták tervezett útjukat a Szuezi-csatorna felé. Az Al Rekayyat nevű hajó pedig inkább visszafordult Katarba.

 

A nyilvános információk szerint pedig legalább hat kőolajszállító hajót irányítottak át a Vörös-tengerről ellenkező irányba.

 

Katarból Nyugat-Európába eredetileg a Szuezi-csatornán át 18 napig tart az út. A Szuezi-csatorna elkerülésével Afrikát kell megkerülni, ami 27 napra növeli (minimum) a szállítási időt.

 

Mindez borítékolhatóan meg fog mutatkozni az üzemanyag- és gázárakon, de a gyártósorokon is. A magyarországi Suzuki már jelezte, hogy január 15-től 21-ig leállítja a gyártást esztergomi üzemében, mert a Vörös-tengeri helyzet miatt késnek a japán gyártmányú motorok.

 

Nagy-Britannia, amely hadihajókat is küldött a térségbe, kijelentette, hogy nem akar részt venni egy Vörös-tengeri konfliktusban, de „elkötelezett a szabad hajózás védelme mellett”.

 

De már Kína is aggódik a Szuezi-csatorna megközelíthetetlensége miatt. Itt halad át ugyanis a világ kereskedelmének 12 százaléka, és a konténerszállítmányok 30 százaléka. Vagyis Kínát fokozottan érinti a probléma. Kérdés, hogy szó nélkül hagyja-e a történéseket. Kínának viszonylag nem messze, Dzsibutiban található katonai bázisa, és a Vörös-tenger hajózhatóságát illetően a nyugatiakkal ért egyet.

 

Épp hétfőn jelentek meg a friss információk arról, hogy az LNG-árak és az európai TTF gáz határidős jegyzési több hónapos minimumra csökkentek. Ez valószínűleg nem marad így.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.