Nyitókép: sita/AP Photo/Markus Schreiber

 

A bizalom újjáépítése a jelmondata a hétfőn kezdődő 54. Davosi Világgazdasági Fórumnak. Az elmúlt bő fél évszázad során a davosi találkozó a világ gazdasági és politikai vezetőinek kedvelt fórumává vált. Az idei csúcstalálkozón Novák Katalin köztársasági elnök is részt vesz, sőt fel is szólal.

 

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Svájcba utazik, ahol január 16. és 18. között részt vesz a davosi Világgazdasági Fórumon – közölte a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-vel. Novák Katalin fel is szólal a fórumon, emellett kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd, többek között Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

 

A fórum előtt minden évben közzéteszik a Globális kockázatok című jelentést. Az idei elemzés szerint a legsúlyosabb rövid távú, azaz a következő két évre vonatkozó kockázati tényezők:

 

 hirdetes_300x300  
  • a félretájékoztatás és dezinformáció,
  • a szélsőséges időjárás,
  • a társadalmi polarizáció,
  • a kiberbiztonsági bizonytalanság,
  • az államközi fegyveres konfliktus.

 

A legsúlyosabb hosszú távú – körülbelül tíz évre terjedő – kockázatokat a szélsőséges időjárás, a Föld rendszereiben bekövetkező kritikus változás (például a bioszférában, vagy atmoszférában), a biodiverzitás csökkenése és az ökoszisztéma összeomlása, a természeti erőforrások kimerülése, továbbá a félretájékoztatás és dezinformáció jelentik.

 

A Világgazdasági Fórum egy svájci nonprofit alapítvány, amely független nemzetközi szervezetként a világ helyzetének javítása mellett kötelezte el magát.
Székhelye a Genf melletti Colognyban van, legismertebb rendezvénye az évente megszervezett davosi találkozó, amelyen a világ politikai, társadalmi és gazdasági vezetői gyűlnek össze, hogy megvitassák a legégetőbb globális kérdéseket, és meghatározzák a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

 

A tanácskozás története 1971-ig nyúlik vissza, amikor Klaus Schwab német közgazdász csaknem 500 nyugat-európai vállalatvezetőt hívott meg a davos-klostersi üdülőhelyen általa szervezett Európai Vállalatirányítási Szimpóziumra, hogy az amerikai multinacionális vállalatok terjeszkedése miatt aggódó menedzserekkel megismertesse az amerikai vállalatvezetési módszereket.

 

Az eszmecsere szakmailag és anyagilag is gyümölcsöző volt, olyannyira, hogy Schwab nemcsak támogatókra talált, hanem 25 ezer svájci frank nyereséget is elkönyvelhetett. Az összegből még abban az évben megalapította az Európai Vállalatirányítási Fórumot, amelyet a korabeli sajtó „egy ötlet diadalaként” méltatott.

 

Az európai együttműködés helyett egyre inkább a világméretű együttműködés lehetőségeit, kérdéseit vitatták meg az évről évre megrendezett fórumon.

 

A tanácskozást 1987-óta Világgazdasági Fórum néven rendezik meg, két évvel később pedig már a résztvevők több mint fele Európán kívüli országból érkezett. Az éves találkozók számos fontos nemzetközi kezdeményezés kiindulópontjává váltak, sőt politikai konfliktusok megoldásában is szerepet játszottak.

 

A világgazdasági fórumot 2015-ben hivatalosan is nemzetközi szervezetként ismerték el, ami új fejezetet nyitott a magán- és közszféra együttműködését elősegítő globális tanácskozás történetében.

 

A Világgazdasági Fórum éves találkozóit Davosban tartják, ez alól csak 2002 volt kivétel, amikor az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások után a szolidaritás kifejezéseként a tanácskozás helyszíne New York volt – emlékeztetett a Világgazdaság.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!