Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Hanna Arhirova

 

Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia közös levélbe szólította fel az Európai Bizottságot, hogy az vessen ki uniós importvámot az ukrán gabonára. Az ukrán gabonadömping szerintük tisztességtelen gazdasági versenyt teremt a közép-európai agrárium kárára.

 

Az öt közép-európai ország agrárminiszterei szerint az ukrán gabona az ő exportpiacaikat árasztja el.

 

Mind az öt országban a kukorica termesztés volumene meghaladja a belső kereslet mértékét, vagyis exportra is szükségük van. A levél aláírói szerint a közép-európai országok agrárexportja kulcsfontosságú az EU élelmezés biztonsága és stratégiai autonómiája szempontjából.

 

 hirdetes_300x300  

„Éppen ezért Brüsszelnek olyan intézkedéseket kell foganatosítania, amelyek megvédik az Ukrajnával határos országokat és egyúttal segítenek ezen országok exportképességeinek kihasználásában. (…) Az egyik ilyen intézkedés az importvámok bevezetése lehetne a legfontosabb mezőgazdasági termékekre”

 

áll a levélben.

 

Az ukrán gabona az ottani agrárium mértékéhez képest jóval nagyobb és olcsóbban termel, mint a közép-európai országok agráriuma. A különbség jelentős részét az adja, hogy Ukrajnának nem kell megfelelnie az EU szigorú bürokratikus szabályainak. Brüsszel tavalyelőtt írt alá Ukrajnával egy szolidaritási paktumot, ami lehetővé teszi az olcsó ukrán gabona uniós importját lényegében korlátozás nélkül. A közép-európai tagállamok már jó ideje harcolnak azért, hogy Brüsszel szigorítsa a behozatal feltételeit, de a Bizottság semmit sem lépett az ügyben – nyilvánvalóan nyugat-európai gazdasági érdekek miatt.

 

Több közép-európai ország saját hatáskörben importkorlátozásokat vezetett be, amiért Brüsszel folyamatosan eljárásokkal fenyegetőzik, szándékosan elkerülve annak említését is, hogy az ukrán gabona tranzitja továbbra is engedélyezett, annak ellenére, hogy ahelyett, hogy a termények az európai kikötőkből a kontinensen kívülre kerülnének, a kontinensen maradnak.

 

Korábbi adatok szerint az ukrán gabonadömping a szlovák agráriumnak eddig legalább 115 millió eurós kárt okozott, nem beszélve a helyzet tartósságából fakadó finanszírozási, tárolási és tervezési károkra.

 

Az ukrán gabonadömping Európa-szerte érezteti hatását. A német gazdatüntetések központi eleme a német agrárium versenyképességének romlása, ami Ukrajnára vezethető vissza. A német kormány megszorító intézkedései a kedvezmények eltörlésével és adóemeléssel csak az utolsó csepp volt a pohárban.

 

Hasonló a helyzet Romániában, ahol szintén részleges útblokádokat hirdettek a gazdák, az adóemelés és gázolajkedvezmény eltörlése miatt, ott viszont az okok között nyíltan feltüntették az ukrán gabonadömpinget is. A román gazdák állítják, hivatalosan csak átmehetne az országon az ukrán olcsó gabona, ám ehelyett illegálisan mégis az ország határain belül marad, súlyos károkat okozva a helyi gazdáknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!