Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Harnik

 

Dinald Trump volt amerikai elnök rekordmennyiségű támogatói szavazatott szerzett az Iowa államban tartott republikánus előválasztáson. Az eredmény végleg eldöntötte, hogy Trump elnökjelölt-aspiráns lesz – függetlenül az ellene indított, politikailag motivált pereknek.

 

Az AP hírügynökség közlése szerint a részvétel alacsony volt, de akik elmentek szavazni, azok 30 százaléka Trumpra voksolt, megdöntve ezzel Bob Dale republikánus jelölt 1988-as rekordját, aki Trumphoz képest szerény 13 százalékot gyűjtött be.

 

Az eredmények feladták a leckét a két rivális republikánus elnökjelölt-aspiránsnak, Ron DeSantis floridai kormányzónak és Nikki Haleynek, akiknek most át kell gondolniuk, mire számíthatnak a jövőben. Visszavonulni nyilván nem fognak, legalábbis egyelőre, az előválasztás lényegében még most kezdődött, és még hónapokig tart, míg a Republikánus Párt bejelenti elnökjelöltjét a 2024 novemberében esedékes amerikai elnökválasztásra.

 

 hirdetes_810x300  

Trump iowai győzelmi beszédében a nemzet egységéről beszélt, ami a szélsőségesen megosztott republikánus-demokrata megosztottságban nem túl életszerű – bár e megosztottság hátterében a progresszív amerikai ideológiai aktivizmus nagy szerepet játszik.

 

„Összefogunk, akár republikánusok, akár demokraták, akár liberálisok, akár konzervatívok vagyunk. Összefogunk, ez hamarosan megtörténik”

 

mondta Trump.

 

A következő előválasztási futamra New Hampshire-ban zajlik majd január 23-án. Trump versenytársainak száma ott már csökkenőben van, mivel Vivek Ramaswamy konzervatív vállalkozó felfüggesztette kampányát kiábrándító negyedik helyezése után, és Trump támogatására szólított fel.

 

Az iowai ralin DeSantis meglepetésre maga mögé utasította Nikki Haleyt, de még ezzel együtt is komoly lemaradásban van Trumppal szemben.

 

Körkép.sk, APnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.