Nyitókép: X

 

Pakisztán megtorló csapás intézett az éjszaka folyamán iráni célpontok ellen, válaszul az őt ért korábbi támadásokra. Az Egyesült Államok pedig egy tucat jemeni rakétát tett ártalmatlanná a Vörös-tenger körzetében.

Fokozódik a feszültség a világ két legfontosabb olajszállító folyosóján

 

Pakisztán megtorló csapást hajtott végre iráni fegyveresek ellen – közölte az iszlámábádi külügyminisztérium két nappal azután, hogy két gyermek és egy asszony meghalt egy iráni támadásban. Teherán azt állítja, hogy a körzetben működő szunnita fegyveres csoportot, a Dzsais al-Adl bázisait támadta, bosszúból az Iránban elkövetett terrorcselekményekért. Egy nappal korábban még az USA-t, Izraelt és az ISIS-t vádolták az akcióval.

 hirdetes_300x300  

 

 

Az iráni közlés szerint a pakisztáni csapásnak három nő és négy gyermek esett áldozatul, amikor több rakéta becsapódott egy határ menti faluban – közölte csütörtök hajnalban a tartomány biztonsági tisztviselője.

 

Néhány órával korábban az amerikai hadsereg bejelentette, hogy újabb csapást mért a jemeni lázadók célpontjaira, miután azok drónja eltalált egy amerikai tulajdonú teherhajót a Vörös-tengeren.

 

Az Egyesült Államok 14, Jemenben már feltöltött és kilövésre kész húti (húszi) rakétát pusztított el, közölte az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM), mivel azok világos és létező veszélyt jelentenek a térségben haladó kereskedelmi hajókra és az amerikai haditengerészet egységeire.

 

Nagyregionális eszkaláció zajlik

 

Az atomhatalom Pakisztán törvénytelennek és alaptalannak nevezte a keddi támadásokat Irán felől, melyekben legalább hat ember meghalt és megsebesült, és jelezte Teheránnak, hogy következmények várhatók. Első lépésként visszahívta teheráni nagykövetét, és kiutasította Irán iszlámábádi delegáltját.

 

Több forrás szerint a pakisztáni lépésre újabb iráni csapás várható

 

 

A ma hajnali iszlámábádi közlemény szerint Pakisztán célzott precíziós katonai csapásokat hajtott végre az iráni Sziesztán-Baludzsisztán tartományban lévő célpontok ellen, melyeket terrorista búvóhelyenek minősítenek. (Két nappal korábban Teherán ugyanezzel az indokkal intézett támadást). A Marg Bar Sarmachar kódnéven zajló ellencsapás számos terroristát ölt meg a pakisztáni hírszerzési jelentések szerint.

 

Az iráni rakéta- és dróncsapások az Iszlám Állam afgán ága, az Isis-K (ISK) által elkövetett öngyilkos merényletre reagáltak, amelyben 85 iráni halt meg a délkeleti Kerman városában január 3-án. Irán csapásokat mért Szíria, Irak és Kurdisztán általa terroristának tartott bázisai ellen.

 

Irán már az afganisztáni válság kezdete óta vádolja Pakisztánt azzal, hogy otthont nyújtott szeparatista terroristáknak. Az iráni külügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon országa nemzetbiztonsági érdekeivel indokolta a keddi akciót. Állítása szerint akciójuk olyan terroristák ellen irányult, akik a határtérségben gyülekeznek és bujkálnak, Pakisztán pedig nem állja ezek útját.

Ide tartozik, hogy az ISIS és az al-Kaida szétverése után ezek szórványai és maradék csoportjai más nevek alatt szerveződnek újjá, és igen gyakran lehetetlen megállapítani, hogy éppen melyik csoportról van szó.

 

Pakisztán döntése, hogy megtorló csapásokkal válaszol, erős aggodalomra adhat okot a Közel-Keleten és egész Ázsiában, a Hamász október 7-i terrortámadásai és Izrael gázai offenzívája miatt terjedő feszültség eszkalációjára.

 

A két meghatározó „olajkijárat” körüli szaporodó fegyveres konfliktusoknak súlyos globális veszélye is van, tekintettel a térségben hajózó szállítási vállalatok növekvő óvatosságára, akik magasabb  biztosítási költségeket fognak felszámolni, vagy csökkentik a szállítmányok mennyiségét, növelve ezzel a nemzetközi olajárakat.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!