Nyitókép: via euronews

 

Boris Pistorius német védelmi miniszter pénteken arról beszélt, hogy az ukrajnai háború átterjedhet a szomszédos államokra. Ugyanakkor aláhúzta, hogy egy esetleges orosz támadásra az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete (NATO) valamely országa ellen legkorábban öt éven belül kerülhetne sor.

 

„Szinte minden nap hallunk fenyegetéseket a Kremlből, a legutóbbiak a balti államokbeli barátaink ellen irányulnak. (…) Itt arra kell gondolnunk, hogy (Vlagyimir Putyin orosz elnök) egy nap talán megszállja valamelyik NATO-országot.” – mondta Pistorius, hozzátéve, hogy ha ilyesmire sor kerülne, az szerinte „öt-nyolc éven belül” történne.

 

Hozzátette: A fenyegetésre való tekintettel gyorsan meg kell erősíteni a védelmet. Pistorius arról is beszélt, hogy amikor tavaly novemberben felszólította a német hadsereget (Bundeswehr), hogy készüljön fel a háború kitörésének lehetséges forgatókönyvére, akkor is „fel akarta ébreszteni” a német társadalmat.

 hirdetes_300x300  

 

Pistorius azt várja, hogy a szövetségi kormány áprilisig javaslatokat terjeszt elő a kötelező katonai szolgálat valamilyen formájának visszaállítására. Azt is elmondta, hogy nyitott lenne arra az ötletre, hogy olyan jelentkezők is beléphessenek a hadseregbe, akik nem rendelkeznek német útlevéllel.

 

Egyben elutasította az Ukrajnának nyújtott német katonai segély növelésére irányuló felhívásokat, azzal érvelve, hogy a Bundeswehr nem merítheti ki az összes tartalékát, hiszen Németország nem maradhat önvédelmi képesség nélkül.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!