Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Bár egyelőre Lengyelország is támogatja azt a kezdeményezést, amellyel a közép-kelet-európai országok próbálnak nyomást kifejteni Brüsszelre, hogy tartóztassa fel az olcsó és uniós szabvánnyal összeegyeztethetlen ukrán gabona euróai importját, Lengyelországban elkezdődött a kezdeményezés aláaknázása. Egy Reutersnek név nélkül nyilatkozó „lengyel kormányzati illetékes” szerint Varsó a román és bolgár rendszerhez hasonló engedélyezési eljárással helyettesítené a teljes importtilalmat.

 

A Romániában már működő engedélyeztetési rendszerben az importőröknek bizonyítaniuk kell, hogy a hazai szükséglet nem fedezheti belföldi forrásokból, csak ebben az esetben kapnak engedélyt az ukrán gabona behozatalára.

 

„Segíthetünk az ukránoknak anélkül, hogy kárt okoznánk a lengyel gazdáknak és vállalkozásoknak”

 

 hirdetes_810x300  

mondta a Reuters anonim lengyel forrása.

 

A teljes képhez azonban hozzá kell tenni, hogy egy nappal azután jött a „szivárogtatott” anonim információ, hogy öt közép-európai ország, név szerint Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Románia és Bulgária közös levélben követelték az Európai Bizottságtól, hogy lépjen fel az ukrán gabonadömping ellen, ami súlyos károkat okoz a régió agráriumának. A megoldások között pedig felvetették a vámintézkedés bevezetését Ukrajnával szemben.

 

Mivel az ötös listán ott van az a két ország, amely már alkalmazza az engedélyeztetési eljárást, a Reuters cikke inkább a közös levélről szóló hírek kiszorításáról szól, egyfajta mediális trükk. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy a nyílt levélben megfogalmazott közép-európai elvárások után rögtön odaírhatják a mainstream sajtó szerkesztői, hogy „de közben Lengyelország nem akar vámot, mert engedélyeztetési eljáráson gondolkodik”. Másképpen fogalmazva: egy névtelen, megerősítést nem nyert, nem hivatalos nyilatkozattal akarják cáfolni öt ország miniszteri szintű követelésének jogosságát. 

 

Főleg, hogy Romániában ezen a héten is gazdatüntetések folytak, mert a gazdák úgy érzik, hogy az engedélyeztetési eljárás kiskapuin keresztül, de akár feketén is tovább ömlik az ukrán gabona az országba.

 

Az sem véletlen, hogy épp Lengyelország részéről érkezett ilyen kijelentés, ahol a Brüsszel-párti liberális Donald Tusk kormánya regnál decembertől.

 

Ha a lengyelek vagy a Bizottság részéről lesz is érdemi döntés, az nagy valószínűséggel év vége felé érkezhet, az EU tisztújítása után, amikor mindenki megkapta a maga pozícióját öt évre, és amikor már Lengyelországnak sikerül lecserélnie Janus Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztost, aki jelenleg élesen kritizálja Brüsszel tétlenségét az ukrán gabonadömping ügyében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.