Nyitókép: SITA

 

New Hampshire államban kapmányoltak szombaton a republikánusok esélyes elnökjelölt-aspiránsai, három nappal az északkeleti államban tartott előválasztást megelőzően, ahogy a demokrata jelöltek is próbálják növelni támogatóik számát abban az államban, ahol Joe Biden nem szerepel a szavazólapon.

 

Donald Trump volt elnök, a republikánusok legnépszerűbb indulója szombaton az északkeleti szövetségi állam legnagyobb városában, Manchesterben tartott kampánygyűlést. Nikki Haley volt dél-karolinai nagykövet, akinek New Hampshire-ben lehet esélye megközelíteni Donald Trumpot, Nashua városában találkozott támogatóival. Mindketten vasárnap és hétfőn is tovább járják az államot.

 

 hirdetes_300x300  

Egy másik államban, Dél-Karolinában tölti a hétvégét  kampányolással Ron DeSantis, Florida kormányzója, akit New Hampshire államban a felmérések harmadik helyre sorolnak. A floridai politikus hétfőn utazik New Hampshire államba, egy nappal az előválasztást megelőzően. Az értékelések szerint Ron DeSantis számára Dél-Karolina állam lehet kulcsfontosságú az elnökjelöltségét illetően, ugyanis ha ott februárban sikerül legyőznie Nikki Haley-t, aki az állam korábbi kormányzója, akkor komolyabb esélye marad a versenyben maradásra.

 

Republican presidential candidate former President Donald Trump walking off stage after speaking at a campaign event in Manchester, N.H., Saturday, Jan. 20, 2024. (AP Photo/Matt Rourke)

 

Donald Trump pénteken befolyásos dél-karolinai támogatót kapott, ugyanis New Hampshire államban egy kampányeseményen  Tim Scott, Dél-Karolina szövetségi szenátora – aki korábban pályázott az elnökjelöltségre -,  bejelentette, hogy Donald Trumpot fogja támogatni a választási évben.

 

New Hampshire állam republikánus kormányzója, Chris Sununu ugyanakkor Nikke Haley-t támogatja, akivel több kampányeseményen vett részt közösen.

 

Donald Trump szombaton azzal érvelt saját elnökjelöltsége mellett, hogy csak ő lehet képes legyőzni Joe Bident novemberben, és gyenge jelöltként utalt Nikki Haley-re.

 

A volt elnök csütörtökön a Fox News hírtelevíziónak adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok elnökét hivatali idejében hozott döntéseiért büntetlenség illeti meg, és azzal érvelt, hogy ez elődjeire, valamint a most hivatalban lévő Joe Bidenre is érvényesnek kell lennie.

 

Donald Trump elnöki immunitásról szóló ügye az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt van, ahogy az ország legfőbb jogi fóruma határoz a közeljövőben arról is, hogy egyes szövetségi államok megtilthatják-e a volt elnök számára, hogy elinduljon az államban az előválasztási versenyben. Colorado és Maine államban ilyen értelmű döntést hoztak a múlt év utolsó heteiben  az illetékesek.

 

Donald Trump a Fox News-nak csütörtökön adott interjúban beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökről is, akit „nagyszerű fickóként” említett, és felidézte a magyar kományfő Donald Trump politikájáról mondott szavait is.

 

New Hampshire állam a republikánusok számára a második előválasztás. Az elsőt hétfőn Iowa államban tartották, ahol jelölőgyűléseken Donald Trump fölényes győzelmet aratott.

 

President Joe Biden speaks in the East Room during an event to welcome mayors attending the U.S. Conference of Mayors Winter Meeting to the White House, Friday, Jan. 19, 2024, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

 

New Hampshire-ben a Demokrata Párt is tart előválasztást, ugyanakkor a szavazólapokon nem szerepel Joe Biden elnök neve. Ennek oka egy vitás helyzet, ugyanis a Demokrata Párt országos irányító testülete Dél-Karolina államot jelölte meg 2024 első előválasztási helyszíneként. Ezzel ment szembe New Hampshire demokrata szervezete, amely a hagyományoknak megfelelően megtartja az előválasztást. Ezen, ha hivatalosan Joe Biden nem is indul el, de támogatói kezdeményezéssel éltek, hogy a demokrata szavazók maguk írják az elnök nevét a szavazólapra ahelyett, hogy az azon kinyomtatott nevek közül bármelyik mellé tennék az ikszet.

 

A demokrata szavazólapokon tucatnyi jelölt szerepel, köztük Dean Phillips kongresszusi képviselő, aki Joe Biden mögött nagy lemaradással a második legnépszerűbb demokrata elnökjelölt-aspiráns.

 

Joe Biden elnök legutóbb csütörtökön vett részt kampányeseményen, a választások szempontjából fontos Észak-Karolina államban, ahol a szélessávú internethez való hozzáférés bővítését ígérte.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!