Nyitókép forrása: SITA/Telegram Channel of head of the Kingisepp district administration Yuri Zapalatskiy via AP

 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vasárnapra virradó éjszaka dróntámadást hajtott végre a szentpétervári Uszt-Luga gázterminál ellen – írja a Kyiv Post. A lap forrása szerint közvetlen talált érte a létesítményt, amely tüzet okozott. Az orosz tűzoltók még vasárnap délelőtt is a lángokkal harcoltak.

 

Az Uszt-Luga olajterminál stratégiai jelentőségű állomás, amelynek állítólag szerepe van az orosz csapatok energiaellátásában is.

 

„A terminál elleni sikeres támadás nem csak jelentős gazdasági károkat okoz az ellenségnek, megzavarva az orosz haderő bevételi forrásait, hanem az orosz hadsereg nélkülözhetetlen üzemanyag-logisztikai láncát is megzavarta”

 

közölte egy anonim forrás a Kyiv Posttal. A forrás erősen túlzónak tűnő állítása szerint a robbanás „stratégiai mértékben gátolja meg a megszállók képeségét agressziójuk fenntartásában”.

 hirdetes_810x300  

 

A támadás során az orosz közlések szerint nem sérült vagy halt meg senki, de 150 embert evakuáltak.

 

A Szentpétervártól 110 kilométerre, az észt határ közelében lévő gázterminál a Novatek tulajdonában volt, ami Oroszország legnagyobb független (nem állami) LNG-termelője. Ráadásul Uszt-Luga városágból indul az Északi Áramlat 2 gázvezeték, amely Németországig vezet, és amelynek 50 méteres szakasza megsemmisült egy 2022 őszén (állítólag az ukránok, de feltehetően az amerikai és a norvégok által) elkövetett szabotázsakcióban. 

 

Ebből világosan játszik, hogy a gazdasági károkozás sokkal jelentősebb, mint a katonai, és továbbra is azok az orosz energiacsomópontok vannak tűz alatt, amelyek a jövőben képesek lehetnének Európa felé energiahordozókat küldeni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.