Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Markus Schreiber

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagyon szeretett volna találkozni a Világgazdasági Fórumon a kínai delegációval, ám azok elkerülték Ukrajna első emberét – derül ki a Politico cikkéből. mi azért hozzátesszük, hogy Zelenszkij igyekszik a lehető legtöbb országot a saját tízpontos béketerve mellé felsorakoztatni, annak ellenére, hogy a béketerv tartalmába az oroszok aligha bólintanának rá.

 

Kína svájci delegációjának lett volna ideje találkozni az ukrán delegáció tagjaival, akár Davosban, akár Bernben. A Politico szerint bármelyik helyszínen történő találkozó „kielégítette volna Kijev igényét az őszinte, személyes megbeszélés irányába”.

 

Andij Jermak közvetlenül a svájci Alpokban zajló békecsúcs előtt beszélt arról, hogy Kínának feltétlenül csatlakoznia kell a béketárgyalásokhoz.

 

 hirdetes_300x300  

És itt van a lényeg, amit már a Politico fejt ki. Az ukránok olyan béketárgyalásokról beszélnek, amelyben Oroszország nem vesz részt, és amelyek valódi célja olyan narratívák elfogadása, amivel szembefordíthatók a billegő Globális Dél országai Oroszországgal. Illetve, hogy a sajtóban azt írhassák le, hogy 83 ország foglalkozott az ukrán (értsd: nyugati) béketervvel, holott ezek az országok eredetileg más okból látogattak Davosba.

 

Kína esetében a helyzet bonyolultabb. Zelenszkij béketervét (valószínű amerikai sugallatra) úgy állították össze, hogy az precedenst teremtsen a jövőbeli agresszorokkal (értsd: Kínával) szemben is.

 

A béketerv ráadásul olyan feltételeket fogalmaz meg, amelyek meg sem felelnek a háború jelenlegi állásának: a teljes orosz hadsereg kivonását és háborús jóvátételt, és az orosz háborús bűnösök elítélését tartalmazza. Ehhez viszont orosz kapitulációra lenne szükség.

 

És mindeközben Ukrajna továbbra is elutasítja, hogy közvetlenül Oroszországgal tárgyaljon, így nem nagyon lehet értelmezni, hogy a liberális sajtóban miért emlegetnek a „békecsúcs” találkozói kapcsán béketárgyalásokat. Ráadásul, egyik ilyen találkozón sem született olyan nyilatkozat, amit mindegyik fél támogatni tudott volna.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!