Nyitókép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

Halálos fenyegetést kapott az Ungvárra készülő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Személyi testőrsége és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a TEK és az ukrán szakszolgálatok is együttműködnek a védelmében.

 

Ukrán nyelven írt levelet kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviselete, amiben halálosan megfenyegették Szijjártó Pétert. A tárcavezető január 29-én Ungvárra utazik, hogy tárgyaljon az ukrán külügyminiszter vezette delegációval és előkészítsék Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját.

 

Az üzenetben azt írták:

 

 hirdetes_300x300  

„Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem”

 

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a Szijjártó Péter megerősítette: a hír igaz. Mint mondta, hétfőn értesültek róla, hogy a kijevi nagykövetségen keresztül érkezett a személye ellen egy halálos fenyegetés ukrán forrásból, jól láthatóan azzal a céllal, hogy a jövő hétfői külügyminiszteri találkozóra árnyékot vessen vagy annak megrendezését megakadályozza.

 

„Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajnával jó legyen az együttműködésünk. Kárpátalján 150 ezres nemzeti közösség él, az ő érdekükben próbálunk majd valamilyen megállapodásra jutni az ukrán kollégákkal jövő hétfőn. Az ukrán hatóságok arról biztosítottak minket, hogy a legkörültekintőbb biztonsági intézkedéseket fogják foganatosítani annak érdekében, hogy Ungváron az ukrán-magyar külügyminiszteri találkozót a lehető legnagyobb biztonságban lehessen megtartani”

 

mondta Brüsszelben Szijjártó Péter azzal, hogy „A magyar hatóságok is folyamatos kapcsolatban vannak az ukrán társhatóságokkal, mindent megtesznek azért, hogy a hétfői találkozó a valódi tartalom helyett ne másról szóljon”.

 

Minden esetben komolyan kell venni a fenyegetést

 

Hogy mi a protokoll az ilyen jellegű fenyegetések kapcsán, azt Pomozi Sándor dandártábornok, Áder János volt köztársasági elnök testőrségének vezetője magyarázta el a Világgazdaságnak.

 

Természetesen nem a fenyegetés pillanatában lép életbe egy védett vagy nemzetbiztonsági szempontból fokozott védelemben részesített személy megóvása, hiszen az a hivatali ideje alatt, bizonyos esetekben utána is folyamatos. A védettségért felelős szakemberek folyamatosan készülnek az ilyen esetekre, mondhatni preventív szándékkal és állandóan monitorozzák a lehetőségeket.

 

A szakember kifejtette: nem csupán a testőrség tagjai, hanem a védett személy közvetett és közvetlen munkatársai is figyelik azokat a jeleket, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Ez az együttműködés a testőrséggel azért fontos, mert így van idő felkészülni egy esetleges komolyabb fenyegetésre, nem beszélve a merénylet meghiúsításáról.

 

A Mandiner Földi László titkosszolgálati szakértőt kereste meg az ügy kapcsán. Földi elmondta, hogy Szijjártó Péter jelenleg is védelem alatt áll, mert kiemelt személynek minősül.

 

„Ennek a fokozása egy olyan szakmai, technikai kérdés, amit nyilván a szakemberek meg tudnak oldani minden további nélkül. Viszont azt, hogy a magyar külügyminiszter kiutazik Ukrajnába, én személy szerint nem tartom helyesnek. Ez ugyanis egy olyan kérdés, hogy vagy összejön, vagy nem. Vagy valóra válik ez a fenyegetés, vagy nem”

 

fogalmazott Földi László, aki úgy véli, hogy a jelenlegi állapotban nem csupán védelmi és biztonsági szempontból, hanem külpolitikai értelemben sincs ok – mint fogalmaz: nincs értelme – ezzel a jelenlegi kijevi vezetéssel bármit is tárgyalni.

 

A titkosszolgálati szakértő szerint az ukránok jelenleg egyetlen egy dologra koncentrálnak – hogy írjuk alá azt a paktumot Brüsszelben, ami arról szól, hogy megkapják a szükséges forrásokat, támogatásokat.

 

„Márpedig a magyar kormány azt nyilatkozta, hogy ezt nem fogja megtenni. Ennek fényében én a magam részéről nem értem, hogy miért kellene akár a Szijjártó Péternek, vagy bárkinek is kiutaznia. Ha mindenképpen tárgyalni akarunk, akkor szerintem egy harmadik, semleges területen kellene ezt megejteni. A 29-ei találkozónak a biztonsági kockázata valóban túlságosan nagy, még akkor is, hogyha csupán egy blöff, vagy egy nem illetékesnek a fenyegetése”

 

fogalmaz a szakember, aki szerint ha Szijjártó Péter úgy dönt, hogy kiutazik, akkor gyakorlatilag számítani kell rá, hogy nincs százszázalékos védelem.

 

„Ez arról szól, hogy a védelemnek különböző fokozatai vannak, és a kitett fokozat azt jelenti, hogy a cselekmény, az esemény, a történés elmarad. Ez az egyetlen védelem, minden más védelem csupán esetleges”

 

szögezte le a szakértő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.