Nyitókép forrása: X/Denys Smyhal

 

A nézetkülönbségek ellenére az ukrán és a szlovák kormány a mindkét állam számára előnyös „új pragmatizmus politikáját” kívánja folytatni a kapcsolatok alakításában – jelentette ki szerdán Denisz Smihal ukrán kormányfő Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott megbeszélésén – tájékoztatott a TASR.

 

A szlovák kormányfő Ungváron biztosította tárgyalópartnerét, hogy Pozsony támogatja Kijev európai uniós csatlakozási törekvéseit, nem fogja blokkolni az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós EU-támogatást, és nem fogja akadályozni, hogy Ukrajna szlovákiai gyártóktól vásároljon fegyvereket.

 

„Hálásak vagyunk a szlovákoknak, hogy ezekben a nehéz időkben segítséget nyújtanak Ukrajnának és az ukrán népnek” – tette közzé Smihal a közösségi hálón.

 

„Meggyőződésem, hogy a mai találkozónk új fejezetet nyit a kapcsolatainkban” – fűzte hozzá az ukrán kormányfő. „Nem utoljára találkoztunk, tovább akarjuk fejleszteni ezt a pragmatikus és nagyon megbízható kapcsolatot” – folytatta Smihal.

 hirdetes_810x300  

 

Fico meghívta Szlovákiába az ukrán kormányfőt, és hozzátette, számos olyan téma van, amiről tárgyalni kell. Azt is leszögezte, Szlovákia segíteni fogja Ukrajnát. „Egyes kérdésekben eltérhet a véleményünk, a politika már csak ilyen” – jelentette ki Fico.

 

Smihal még a tárgyalás előtt azt közölte, hogy a kétoldalú kapcsolatok és Ukrajna Európához való közeledésének támogatása lesz terítéken. Fico szombaton azt nyilatkozta, Szlovákia nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának, és nem támogatja NATO-csatlakozását. „Az európai uniós csatlakozási szándékot tiszteletben tartjuk, de teljesíteni kell az összes belépési feltételt” – mondta Fico.

 

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!