Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo

 

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel mégsem indul a júniusi EP-választásokon – derül ki a Politico cikkéből. Michelre komoly nyomást fejtettek ki Brüsszelben amiatt, hogy indulni akar az EP-választásokon, mivel jó eséllyel bejutott volna a testületbe, és ezzel már júniusban megüresedett volna az EiT elnöki posztja. A szabály szerint ilyenkor a soros uniós elnökséget betöltő ország vezetője került az EiT élére a tisztújításig (2024 novembere) – márpedig a kérdéses időben ez a vezető Orbán Viktor magyar kormányfő lenne.

 

Hivatalosan persze Michel saját döntésének állítja be váratlan visszalépését:

 

„Minden erőmet a jelenlegi feladataim elvégzésére kívánom fordítani rendíthetetlen elszántsággal, amíg hivatali időm véget nem ér. Mindig buzgó buzgó híve leszek a demokratikus, erős, egységes Európának, amely a maga ura. (…) Mandátumom lejárta után átgondolom jövőbeli kötelezettségvállalásaim jellegét és irányát”

 

írta a facebookon, majd hozzátette:

 hirdetes_810x300  

 

„Nem akarom, hogy ez a döntés (EP-választásokon való indulása – a szerk.) elvonja a figyelmünket küldetésünkről vagy aláássa ezt az intézményt és európai projektünket, és nem akarom, hogy bármilyen módon visszaéljenek vele az Európai Tanács megosztására, amelynek véleményem szerint fáradhatatlanul kell dolgoznia Európa egységéért”

 

fogalmazott.

 

A dolog érdekessége, hogy Michel már másodszor kényszerült terveitől eltérő döntésre karrierjében Orbán Viktor magyar kormányfő miatt. 2019-ben azért bukott meg kormánya, mert annak legkisebb partnere kiugrott a koalícióból, mivel nem értett egyet a migráció fokozását támogatás marrakesi egyezmény aláírásával, amit Michel mindenáron alá akart írni.

 

Mivel Orbán Viktor magyar kormányfő európai politikai kérdéssé és vitává emelte a migráció problémáját (értsd: Magyarországnak hála nem hozhatott az európai elit fű alatt, a nyilvánosság háta mögött migrációs döntéseket), Michel Orbánt okolta miniszterelnöki karrierje dicstelen végéért.

 

Most megint Orbán Viktor, pontosabban a liberális mainstream Orbánnal kapcsolatos irracionális mértékű félelme miatt kellett megváltoztatnia a terveit. Mindeközben Orbán Viktor nemrég kijelentette, hogy Magyarországnak nincsenek ambíciói funkcióhalmozás terén, vagyis a soros uniós elnökségen felül nem tart igényt még az Európai Tanács elnöki posztjára is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.