Nyitókép forrása: SITA/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

A Bloomberg amerikai hírügynökség közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az irányba puhatolózik, hogy az Egyesült Államok hajlandó lenne-e lezárni az ukrajnai háborút. Az ügynökség két, Kremlhez közel álló forrásra hivatkozik (természetesen név nélkül), akik szerint Putyin „nyitott a tárgyalásokra, beleértve a Ukrajna biztonsági garanciáit érintő kérdéseket is”.

 

A Bloomberg közlése szerint már tavaly decemberben olyan jelzéseket küldött Moszkva Washingtonnak egy közvetítőn keresztül, amelyek szerint az oroszok „hajlandók lennének tárgyalni”.

 

A Bloomberg cikke némileg gyanús. Azt írják ugyanis, hogy forrásaik szerint Oroszország hajlandó lenne meghátrálni Ukrajna semleges státusát illetően, és nem ellenezné tovább Ukrajna NATO-tagságát sem. 

 

 hirdetes_810x300  

Ez a két tényező azért rendkívül különös, mert az egész háború azért kezdték el az oroszok, hogy megakadályozzák Ukrajna NATO-tagságát és nyugati befolyási övezetbe kerülését.

 

Az ukrán nyilatkozatok szerint az oroszok nem tervezik folytatni a háborút 2025-ben.

 

Fontos azonban kiemelni, hogy a Bloomberg cikke az információs háború része is lehet. Korábban szintén a nyugati sajtó írt róla, hogy az amerikaiak új stratégiát dolgoztak ki az ukránoknak arról, hogy „tárgyalóasztalhoz kényszerítsék” Putyint 2025-ben. Azóta folyamatosan jelennek meg olyan nyilatkozatok, amelyek azt a hatást próbálják kelteni, hogy az orosz rá vannak kényszerülve a tárgyalásokra, holott ezt a jelenlegi harctéri helyzet nem indokolja, sőt. A közelgő amerikai elnökválasztások miatt a Nyugat sosem vallaná be, hogy a két éve egészen szélsőséges célokkal (Oroszország kapitulációjának feldarabolása) folytatott háborút az ő kezdeményezésükre próbálnák meg lezárni, mert a kudarcuk elismerését jelentené. Ez megmagyarázná a mediális manővereket, amiket látunk. Mindenesetre, a Bloomberg cikke épp azokat a narratívákat támasztja alá, miszerint Ukrajnában tényleg Oroszország és az USA áll szemben egymással… – a szerk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!