Nyitókép forrása: SITA/Houthi Media Center via AP

 

Kínai tisztviselők arra kérték iráni kollégáikat hogy segítsenek megfékezni a húti lázadókat, akik hetek óta tartják sakkban a világkereskedelmet azzal, hogy támadásokat indítanak a kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tengeren. Az ottani helyzet miatt a legtöbb hajót már átirányították a hetekkel hosszabb és jóval drágább, Afrikát megkerülő útvonalra. Mivel a Vörös-tengeri Szuezi-csatornán keresztül halad a világ konténeres kereskedelmének közel harmada, Kína nem érdekelt abban, hogy a hútik folytassák a nyugatiak elleni fellépést. A hútikat az irániak támogatják, és közvetlen befolyásuk van cselekedeteikre.

 

A Reuters beszámolója szerint a Vörös-tengeren haladó hajókat ért támadások veszélybe sodorják Peking kereskedelmi kapcsolatait. A Reuters névtelen iráni forrásai szerint Peking és Teherán már többször tárgyaltak a hútik megzabolázásáról, és burkoltan meg is fenyegették Iránt.

 

Kína kimondta, ha bármilyen módon sérülnek gazdasági érdekeik, az hatással lesz az iráni-kínai gazdasági kapcsolatokra is.

 

 hirdetes_300x300  

„Mondjátok meg a hútiknak, hogy tanúsítsanak önmérsékletet”

 

hangzott el állítólag a tárgyalások egyikén.

 

Iránnak van mozgástere, de azért nem olyan nagy. A szankcionált ország kőolaj-exportjának 90 százalékát Kína vásárolja fel, mindeközben a kínai olajimport csak 10 százaléknyira kiszolgáltatott az iráni szállítóknak.

 

Az iráni források szerint Peking nyomatékosította, hogy „rendkívül csalódott lenne”, ha bármelyik Kínához köthető hajót eltalálnák a hútik vagy bármilyen módon veszélyeztetnék Kína gazdasági érdekeit.

 

A Jemen nyugati felét ellenőrző húti lázadók a gázai háborúra reagálva, a palesztinok mellett szolidaritást vállalva indítottak támadásokat nyugati kereskedelmi hajók ellen, hol rakétákkal, hogy fegyveres ostrommal. Bár elvileg csak az Izraelbe tartó hajókat célozzák, a gyakorlatban nem válogatják meg célpontjaikat.

 

A helyzet odáig fajult, hogy néhány héttel ezelőtt nyugati misszió indult a Vörös-tenger kereskedelmi útvonalainak biztosítására. Kezdetben ebben csak amerikai és brit hajók vettek részt. Aztán a hútik túl messzire mentek, a tankereket át kellett irányítani a Jóreménység foka felé, a biztosítósági díjak az egekbe szöktek, és ma ott tartunk, hogy a nyugati haditengerészeti misszióhoz a németek, a franciák és az olaszok is csatlakoznak.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy miközben az Egyesült Államok megítélése romlik a Közel-Keleten, Kínáé javul. Ezért eddig óvatosan fogalmazott a gázai háború kapcsán, és alapvetően az arab országok mellett áll a kérdésben, az USA-val szemben.

 

Közben azonban az USA lényegében képzeletbeli falat húzott fel Kínával szemben a Távol-Keleten: Japántól Ausztráliág egy sor országgal és szigettel kötött katonai együttműködési szerződést, így ha akarná és bevállalná, teljes kereskedelmi blokád alá vehetné Kínát. Emlékeztetőül: a Dél-kínai-tengeren halad keresztül a világkereskedelem volumenének harmada.

 

Így Kína egyre kevésbé engedheti meg magának, hogy tétlenül nézze, hogy egy másik fontos kereskedelmi útvonal veszélybe kerüljön.

 

Kérdés, hogy mi történik akkor, ha a hútik nem hallgatnak a szép szóra. Kínának van haditengerészeti támaszpontja a térségben (Dzsibutiban), így adott esetben beavatkozhat. Ez azonban elég szélsőséges lehetőségnek tűnik.

 

Ahogy arra sincs garancia, hogy az irániak képesek megfékezni a hútikat. Bár alapvetően Irán meghosszabbított kezeként szolgálnak, Teherán befolyása nem abszolút felettük. Ennek bizonyítéka az, hogy egyáltalán megtámadták a kereskedelmi hajókat. Irán és a Nyugat sem akarta ugyanis eszkalálni a háborút, ám a húti lázadók úgy vélték, hogy ők bármeddig elmehetnek, amíg a nagy játékosok mindent megtesznek a szélesebb háború elkerülése érdekében. Mivel ez a helyzet még mindig fennáll, hogy a hútik szándéka külső nyomás nélkül nem fog megváltozni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!