Nyitókép: DADO RUVIC | Credit: REUTERS

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken optimizmusának adott hangot annak kapcsán, hogy Svédország már márciusban készen állhat a szövetséghez való csatlakozásra. Emlékeztetett: Magyarországtól és Törökországtól is pozitív jelzéseket kapott.

 

„Svédország NATO-csatlakozása az egész szövetséget erősíteni fogja” – mondta Stoltenberg az újságíróknak, miközben vázolta az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a héten folytatott megbeszéléseinek részleteit. A törökországi új fejleményekre is rámutatott.

 

„Budapestről azt a hírt kaptam, hogy az ottani parlament február végén újra összeül, tehát ezt meg kell várnunk. Ebben teljes mértékben hiszek, számítok Magyarországra” – mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Svédország Finnországgal együtt kérte a NATO-csatlakozást, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Finnország tavaly áprilisban csatlakozott a NATO-hoz, de Svédország kérelmét még mindig nem hagyta jóvá az összes tagállam.

 

A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást sokáig Törökország késleltette. Majd a török parlament végül kedden ratifikálta Svédország csatlakozását, ezzel Magyarország lett az utolsó NATO-tagállam, amely ezt nem tette még meg.

 

Magyarország kezdetben nem indokolta a svéd csatlakozásról szóló szavazás elhalasztását. Budapest azonban keményített álláspontján, miután azzal vádolta meg Svédországot, hogy „égbekiáltó hazugságokat” terjeszt a magyarországi demokráciáról.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!