Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Az USA, Izrael, Egyiptom és Katar képviselői Párizsban tárgyalnak a gázai tűzszünetről. A céljuk eredetileg az, hogy létrehozzanak egy keretmegállapodási tervet, amin a felek el tudnak indulni a rendezés felé. Az USA igyekezete nem véletlen. Miközben Joe Biden szenilis botlásait vagy nem létező emberekkel történt kézrázásait a liberális sajtó elnézte neki, Izrael gázai háborújában vállalt amerikai szerepvállalást már nem.

 

A CNN cikke arról számol be, hogy Rashida Tliab, mochigani demokrata képviselő, aki az amerikai törvényhoz egyetlen női palesztin származású képviselője, egyelőre nem hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy idén támogatja-e Joe Biden demokrata elnökjelölt kampányát. Négy évvel ezelőtt ellenben még szuperlatívuszokban beszélt Bidenről.

 

A CNN szerint sok muszlim és arab szavazó nem hajlandó támogatni Biden a választáson, mivel vezetése alatt az USA Izrael mellett áll a gázai háborúban (tegyük hozzá, hogy Izrael nem ok nélkül indított hadműveleteket Gázában – a szerk.). Azt is felróják az amerikai elnöknek, hogy nem követel azonnali tűzszünetet Gázában.

 

 hirdetes_810x300  

Nagyon érdekes, hogy ugyanez a narratíva a CNN és más nyugati lapokban – az azonnali tűzszünet elvárása – nem vagy csak negatívan jelenik meg az orosz-ukrán háború kapcsán.

 

A CNN-nek nyilatkozó Demokrata párti választási stratégák arra figyelmeztettek, hogy Biden csak nehezen tudja helyettesíteni a „dühös” muszlim és progresszív szavazóbázist. Jelenleg egyetlen amerikai arab agy muszlim vezető vagy csoport sem állt be Biden újraválasztása mögé, és nem is hajlandók találkozni a Fehér Ház képviselőivel. 

 

Az amerikai arab csoportok és közösségek szerint Izrael népirtást követ el gázában. A bár háború borzalmai valóban szörnyűek, a helyzetet bonyolultabbá teszi, hogy ugyanezek a csoportok nemegyszer beálltak az Izrael elpusztítását követelő arab vagy palesztin tüntetők mögé. A háborúnak a palesztinok állítása szerint eddig 30 ezer civil halottja van.

 

Csak a fentebb említett Michigan államban 200 ezer amerikai muszlim szavazó él, és nagyon sokan közülük otthon maradhatnak, ha a gázai események nem nekik tetsző módon érnek véget. 2020-ban 146 ezren vettek részt a választáson, ami viszonylag kis szám, de ha azt nézzük, hogy Biden mindössze 3 százalékkal gyűjtött be több szavazatot, mint Trump, ez a szám akár még döntő is lehetne.

 

Ráadásul nem csak a muszlimok, hanem a progresszív keménymag és a színesbőrűek egy jelentős része is elfordult (egyelőre) Bidentől, és ők is azonnal tűzszünetet követelnek Gázában.

 

Sőt. Sokat elárul, hogy már olyanok is vannak, akik demokrata szavazó létükre inkább Trumpra szavaznának.

 

Érdemes kitérni arra, hogy a CNN cikke miért is született. Az amerikai sajtó legnagyobbjainak hasábjain véletlenül nem szoktak ilyen hírek megjelenni, így a mostani írás figyelmeztetés Biden számára. Az érem másik oldala, hogy nem könnyű megfékezni az indulatokat a Közel-Keleten, de a Vörös-tengeren fokozódó feszültség miatt az amerikai elnök többszörös nyomás alá került, hogy csináljon békét.

 

A liberális amerikai sajtóról viszont ordít a képmutatás. Elnézték Biden közröhejt keltő esetlenségét a színpadokon, a kínos pillanatokat az elrontott beszédek során, a szenilis eltévedéseit a kamerák előtt. Támogatta a sajtó az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos amerikai álláspontot is – ám ha az arabokról van szó, akkor teljesen megváltozik a mérce, és az egykor felmagasztalt Joe Bident is hajlandók kikezdeni…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!