Nyitókép forrása: A képen Antonio Guterres ENSZ-főtitkár/SITA/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

Több ENSZ-alkalmazott is aktívan részt az Izrael elleni, tavaly október 7-i terrorakcióban – rengette meg a hír a világsajtót vasárnap, ám a folytatás ezután jött. Hétfőn a The New York Times közölt részleteket a terroristákat segítő ENSZ-munkásokról, miután megszerezték az izraeliek eredeti jelentését. Ezúttal a mainstream sajtó nem feltételezésekről ír, hanem „bemutatott bizonyítékokról”. Mint ismeretes, az ENSZ rendkívül élesen kritizálta Izraelt a gázai hadműveletekért, és többször visszavonulásra szólította fel a zsidó államot, és békére szólított fel – amit Ukrajna esetében például nem tett meg.

 

Az ENSZ mentve a menthetőt szinte azonnal felelősségre vonta minden érintett alkalmazottját. Összesen 12 ENSZ-munkás ellen indult eljárás, mert aktívan részt vettek a Hamasz október 7-terrorakciójában, a mészárlásokban és az emberrablásokban.

 

A botrány miatt több ország felmondta az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA)  finanszírozását, köztük a franciák, britek, olaszok, németek, hollandok és persze az USA.

 

 hirdetes_300x300  

Antonino Guterres ENSZ-főtitkár közleményben szögezte le, hogy az érintett dolgozókat felelősségre vonják, a 12 személyből 9-et azonnal elbocsátottak, egy meghalt, két alkalmazott kilétét pedig nem sikerült azonosítani – vagyis az ENSZ még saját alkalmazottaival sincs teljesen tisztában. Ennek ellenére Guterres felszólította az UNRWA támogatását felfüggesztő országokat, hogy gondolják át döntésüket. 

 

Az UNRWA az egyik legnagyobb munkaadó Gázában, 13 ezer ember foglalkoztat.

 

Gyilkosságokban és emberrablásokban is részt vettek

 

Az izreali titkosszolgálati jelentés a NYTimes szerint bizonyítékokat mutat be arról, hogy a gázai palesztin segélyszervezet dolgozói közreműködtek az terrortámadás során a Hamasszal.

 

Az egyik ENSZ-munkást egy nő elrablásával vádolják. Egy másik lőszert osztogatott a terroristáknak, egy harmadik alkalmazott pedig részt vett az egyik kibuc elleni mészárlásban, amely során 97 civil halt meg.

 

Hat ENSZ-alkalmazottat az izraeli hírszerzés figyelt meg. Ők a terrortámadás napján megfigyeléseket hajtottak végre, miközben folyamatosan telefonáltak vissza Gázába.

 

Három másik személyt a Hamasz SMS-ben szólított fel október 7-én, hogy „jelentkezzenek a gyülekezési ponton”, és vigyék magukkal az otthon tárolt gránátokat.

 

Az ENSZ gyanúba keveredett 12 alkalmazottjából 10 a Hamasszal állt kapcsolatban, egy pedig az Iszlám Dzsihád nevű militáns csoporttal.

 

Hét alkalmazottat hivatalosan matematika és arab tanárként foglalkoztatott az ENSZ  az UNRWA iskoláiban. Másik hármat pedig adminisztratív munkaerőként és szociális munkásként tartottak számon. 

 

Az izraeli hírszerzés szerint egyikük, egy iskolai tanácsadó fiával együtt részt vett egy nő elrablásában. Egy szociális munkás egy halott izraeli katona holttestét segített Gázába szállítani, valamint lőszert osztogatott a terrortámadás napján a Hamasz katonáinak.

 

Az izraeliek régóta konfliktusban állnak az UNRWA-val, azt a békés megoldás akadályozójának tekintették, sőt, aktívan részt annak a narratívának a terjesztésében, hogy egy nap a palesztinok visszatérhetnek Izrael területére. Tel-Aviv úgy véli, hogy az UNRWA a Hamasz befolyása alá került.

 

A szervezetnek nincs önálló bevételi forrása, így a finanszírozásából kilépő nyugati országokra reagálva Guterres már bejelentette, hogy februártól „csökkenteniük kell a szervezet által nyújtott támogatásokat”.

 

Ez egy elég kétélű fegyver lehet. A gázai háborúban eddig (az UNRWA számai szerint) 26 ezer civil palesztin halt meg és kétmillióan menekültek el otthonaikból. Félretéve azt tényt, hogy a Hamasz élő pajzsként tartotta maga elé a civileket, a humanitárius válság súlyosbodása is kétségtelen, és az UNRWA és a Hamasz összefonódása a helyzetet tovább fogja rontani, aminek megint a civilek isszák meg a levét. Az érem másik oldala, hogy ezek után már súlyos kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az UNRWA támogatásának felújítása után tényleg a civilekhez és nem a terroristákhoz kerülnek a nyugati pénzek.

 

Fontos kapcsolódó hír, hogy az Izrael a jelentés átadásakor számolt azzal a következménnyel, hogy az UNRWA szolgáltatásainak összeomlása után neki kell biztosítani a humanitárius segélyezés egy részét.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.