Nyitókép: Facebook, Orbán Balázs

 

Magyarország nyitott arra vonatkozóan, hogy az EU saját költségvetéséből 50 milliárd euró összegű tervezett segélyt fordítson Ukrajnának. Ezt írta Orbán Balázs, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai tanácsadója az X közösségi oldalon. Magyarország azonban szerinte azt szeretné, ha később megváltoztathatná döntését.

 

 

 hirdetes_300x300  

A tanácsadó szerint Budapest szombaton új javaslatot küldött Brüsszelnek, „amelyben meghatározta, hogy jelenleg nyitott az uniós költségvetésből Ukrajnának nyújtott segélyek felhasználására, sőt a közös eladósításra is”. Orbán Balázs azonban hozzátette, mindezt azzal a feltétellek, ha olyan rendelkezésekkel egészítik ki a megállapodást, amelyek „lehetőséget adnak Budapestnek a későbbi meggondolásra”.

 

 

Orbán Balázs ezzel a Financial Times lap cikkére reagált, amely szerint Brüsszel olyan lépéseket készít elő, amelyek kifejezetten Magyarország gazdaságának gyenge pontjait célozzák, így veszélyeztetve a nemzeti valuta stabilitását, a befektetői bizalmat, valamint a foglalkoztatási szintet és a gazdasági növekedést.

 

A Financial Times által idézett dokumentum szerint Orbán Ukrajnával kapcsolatos „nem-je” esetén „más állam- és kormányfők nyilvánosan kijelentenék, hogy a magyar kormányfő nem konstruktív magatartása fényében nem tudják elképzelni” hogy az Európai Unió alapjaiból további pénzt biztosítson Magyarországnak.

 

Most már kristálytiszta: ez zsarolás, és semmi köze a jogállamisághoz. És most már nem is próbálják titkolni. Bármi is történjen, Brüsszelben változásra van szükség!

 

– írta maiposztjában Orbán Balázs.

 

A 2010 óta hatalmon lévő Orbán Viktor magyar miniszterelnök hosszú évek óta éles vitákban áll az EU-val, és az egyik leghangosabban bírálja a 27 tagállam által Ukrajnának nyújtott támogatást.

 

Bóka János: Magyarország nem enged a zsarolásnak

 

Magyarország nem enged a zsarolásnak – írta az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn a Facebook-oldalán.

 

Az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja – tette hozzá.

 

„Ukrajna támogatása és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között Magyarország nem teremt kapcsolatot, és visszautasítja azt, hogy mások ezt tegyék. Magyarország eddig is és ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetésekben, de a zsarolásnak nem enged”

 

– fogalmazott a tárcavezető.

 

 

ČTK, MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.