Nyitókép: sita/AP Photo/Virginia Mayo

 

A spanyol gazdák is megelégelték a fojtogató brüsszeli bürokrácia agrárpolitikáját. Egyre romló helyzetük és az Európai Unió számos gazdálkodót tönkretevő lépései miatt három spanyol agrárszakszervezet jelezte, hogy rövidesen megkezdik tiltakozó demonstrációikat, csatlakozva számos más európai állam agrártermelőihez.

 

A szervezetek tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy az unión kívüli országokból származió olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normatíváknak.

 

„Az ellentmondást és képmutatást képviselik az EU politikai fellépésében.(…) Tisztességtelen verseny, amely több ezer gazdaság életképességét kockára teszi Spanyolországban és Európában” – fogalmaztak.

 

Mint írták, az európai és spanyolországi mezőgazdasági szektor egyre növekvő frusztrációba és nyugtalanságba süllyed a nehéz körülmények és az EU-szabályok által generált fullasztó bürokrácia miatt.

 hirdetes_300x300  

 

„Létfontosságú a közösségi preferenciák helyreállítása élelmiszerszuverenitásunk helyreállításához és garantálásához”

 

hangsúlyozták.

 

Akcióikkal egy olyan ambiciózus cselekvési tervet követelnek, amely európai, belföldi kormányzati és tartományi szintű intézkedéseket is tartalmaz az aszályból, az ukrajnai háborúból, a közös agrárpolitikából és a munkaügyi kérdésekből adódó problémák kezelésére.

A COAG, az UPA és az ASAJA szervezetek közleményükben kifogásolták újabb uniós szabadkereskedelmi megállapodások megkötését. Mint írták, szorgalmazni fogják a többi közt a Mercosur-megállapodásról szóló tárgyalások leállítását, valamint az Új-Zélanddal kötött egyezség ratifikálásának megtagadását.

Emellett Spanyolország kormányának az Európai Bizottság felügyelete mellett fokoznia kell az ellenőrzést a marokkói határon, hogy az importált marokkói mezőgazdasági termékek megfeleljenek az EU belső előírásainak – emelték ki.

Követeléseik közt szerepel a Közös Agrárpolitika (KAP) „rugalmasabbá és egyszerűbbé tétele”, mivel úgy vélik, hogy a túlzott bürokrácia vállalhatatlan költségeket okoz a hivatásos gazdálkodóknak, és nem teszi lehetővé a környezetvédelmi célkitűzések teljesítését.

 

Belgiumban a gazdák lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat

 

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap keddi tájékoztatása szerint Belgiumban a gazdák lezárták a Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat, a tengeri kikötő és Brüsszel közötti autópálya kijáratait, valamint a mellékutakat traktorok torlaszolják el.

 

Az országos tüntetést szervező szakszervezet, a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) tájékoztatása szerint azt tervezik, hogy legalább 36 órára megakadályozzák a bejutást az ország második legnagyobb északi-tengeri kikötőjébe. Közölték, a kikötőt azért tették elérhetetlenné, mert a gazdák rovására kap gazdasági támogatást, illetve, a károsanyag-kibocsátásról szóló uniós irányelv szerint „negyvenszer többet bocsáthat ki”, mint a gazdálkodók.

 

A napilap internetes oldalán arról számolt be, hogy Céline Tellier zöldpárti vallon környezetvédelmi miniszter a régió fővárosa, Namur közelében fekvő Daussoulx autópálya-csomópontjánál kialakult traktoros blokádnál félórás megbeszélést folytatott a megmozdulást szervező szakszervezet képviselőivel. A találkozón számos témát vitattak meg, többek között az új növényegészségügyi előírásokat és a gazdák számára nem elégséges termelői árak problémáját. A válaszokkal elégedetlen gazdák és miniszteri kíséret között dulakodás tört ki, Céline Tellier-t ezért a helyszínről ki kellett menekíteni – írták. „Nem akarjuk többé azt hallani, hogy majd megvizsgáljuk, hogy majd meglátjuk” – idézte a tüntetés résztvevőit a hírportál.

 

A szervezők közölték: az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő az aggodalmak kezelésére. Alexander De Croo belga miniszterelnök kedden találkozik a mezőgazdasági termelők szervezeteivel Brüsszelben.

 

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban már péntek este elkezdődött kisebb vidéki városok közelében. Vasárnap este a vallóniai Mons közelében a résztvevők autógumikat és szalmabálákat égettek, traktorjaikkal pedig akadályozták a Brüsszelt Párizzsal összekötő autópálya forgalmát.

Hétfő reggel óta a mezőgazdasági termelők megmozdulása jelentős zavarokat okoz főként az ország déli részének útjain, különösen a daussoulx-i autópálya-csomópontnál és az autópályák brüsszeli bejáratainál. A belga főváros vezetése azt ajánlja az autósoknak, hogy ne induljanak gépkocsival Brüsszelbe. A gazdák a belga főváros uniós negyedének egyes útjainak forgalmát lassítják traktorjaikkal.

 

 

Franciaországban folytatódtak a gazdatüntetések, Macron európai megoldást sürget

 

Franciaországban is folytatódtak kedden a gazdatüntetések a Párizs és más nagyvárosok körüli bevezető utakon, fogalomlassító akciókkal és szakaszos lezárásokkal, de a fővárosba továbbra is be lehet jutni és a repülőterek irányában is zavartalan a forgalom.

 

A rendőrség napközben közbeavatkozott és megakadályozta, hogy a gazdák délről érkező egyik konvoja a fővárostól délre található Rungis, az ország legnagyobb nemzetközi nagybani piaca felé haladjon. A 200 traktorból álló konvoj, amely a délnyugat-franciaországi Agenből indult, egy kisebbségi szakszervezet, a Coordination Rurale kezdeményezésére a piac felé haladt, amelyet a kormány kérésére páncélos járművekkel véd a csendőrség. A legjelentősebb mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA elhatárolódott az akciótól. Ahogy máshol Európában, a francia gazdák is magasabb jövedelmeket követelnek, és kevesebb környezetvédelmi előírást szeretnének.

 

A francia gazdák a környezetvédelmi szabályok ellen tiltakozva nyolc blokádpontot állítottak fel a főváros körüli autópályákon, amelyeket a rendfenntartók nagy erőkkel felügyelnek. A szakszervezeti fenyegetések ellenére Párizs előre meghirdetett „blokádja” eddig nem történt meg, és a Párizs környéki repülőterek is megközelíthetők. A száz francia megye közül kedden harmincat érintettek a gazdatüntetések.

 

Az alig három héttel ezelőtt kinevezett új miniszterelnök, Gabriel Attal vasárnap „gyors előrelépést” ígért a gazdák haragjára válaszul. A kormányfő már péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és „tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést” is bevezet a 12. napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. Az FNSA szerint azonban a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és „nem elégítették ki az elvárásokat”, ezért folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

 

Emmanuel Macron elnök kedden svédországi látogatásán tartott sajtótájékoztatóján, azt mondta, hogy európai szinten szeretné „szabályozni” az Ukrajnából származó baromfiimportot, amelyet a gazdák kifogásolnak. A francia államfő ugyanakkor úgy vélte, hogy „könnyű lenne mindent Európára fogni”. A francia köztársasági elnök csütörtökön tárgyalásokat folytat Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével az ukrán termékek EU-ba történő importjáról, és az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti vitatott kereskedelmi megállapodás aláírásának befagyasztásáról.

 

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter már szerda délután Brüsszelben lesz „egy tárgyalássorozaton, amelynek célja a sürgős európai uniós kérdések megvitatása” – jelezte a tárca közleményben. Ezek a megbeszélések a miniszterelnöknek kedden a nemzetgyűlésben elmondott programbeszédéhez és a mezőgazdasági dolgozók által megfogalmazott elvárásokhoz kapcsolódnak a mezőgazdasági minisztérium szerint.

 

Franciaország az európai agrártámogatások legnagyobb haszonélvezője, több mint évi kilencmilliárd euróval, de a gazdák nagyon kritikusak a KAP-pal, amely szerintük nincs összhangban a helyi valósággal.

„Franciaország egyike azon kevés nagy mezőgazdasági országnak, amelynek piaci részesedése csökken” – mutatott rá egy 2022. szeptemberi francia szenátusi jelentés. Húsz év alatt a második helyről a hatodik helyre esett vissza világszinten az exportját illetően, és a harmadik helyre európai szinten Hollandia és Németország után.

Franciaországban a mezőgazdasági termelők száma 50 év alatt negyedére csökkent: az 1970-es 1,5 millióhoz képest ma már kevesebb mint 400 ezren dolgoznak az agráriumban.

 

Az olasz gazdák traktorokkal zárták el a belépést a városokba

Az Olaszországot észak-dél irányban összekötő autósztráda kapuit és a városokba bevezető utakat zárták el traktoraikkal hétfőn az olasz gazdák, akik a következő napokban is folytatják tiltakozó megmozdulásaikat.

 

Umbria tartományban, Orte város magasságában, az A1-es autósztráda kapuinál közel negyven traktorral és mezőgazdasági géppel sorakoztak fel a tüntetők. Szombat óta demonstrálnak itt, és a következő napokban is visszatérnek. A rendőrség felügyelte, hogy az autósztrádán haladó járművek ha lassan is, de át tudjanak hajtani a kapukon.

 

A szintén közép-olaszországi Viterbóban az egyik legforgalmasabb városkaput torlaszolták el, ami közlekedési dugóhoz vezetett. A tüntetők a Coldiretti termelői szövetség közeli székházáról letépték a zászlókat, amelyeket elégették. Hasonlóképpen traktorokkal vonultak fel Friuli-Venezia Giulia tartományban is. Udine város stadionjánál mintegy hetven traktor gyűlt össze. Hétszáz traktor lepte el Foggia város utcáit a déli Puglia tartományban. Dudakoncert kíséretében azt skandálták, hogy addig folytatják, amíg nem érnek el eredményt.

 

Az Olaszországban január 19-től egymást követő demonstrációk mindennapossá váltak.
Szardínia szigetén keddre Cagliari kikötőjében hirdettek meg traktoros tüntetést.

A mezőgazdaság és az állattenyészés húsz éve nem volt ennyire rossz helyzetben, „a politika és az intézmények teljesen közönyétől kísérve, a bürokrácia hálója, a nem nyereséges áron forgalmazott agrártermékek, az egyre gyakoribb természeti csapások és állatbetegségek” térdre kényszerítették az ágazatot – hangoztatta Tore Piana, a szardíniai Agrárkutató Központ (Csa) elnöke.

Az olaszországi gazdatüntetések az Európai Unió agrárpolitikája ellen tüntetnek, de elégedetlenségüket fejezik ki a római kormány intézkedéseivel szemben is. Adókedvezményeket és az ágazatban dolgozni kívánó fiatalok támogatását szorgalmazzák.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!