Nyitókép forrása: canva.com

 

Az ENSZ adatai szerint az elmúlt két hónapban 42 százalékkal csökkent a Szuezi-csatornán keresztül haladó kereskedelem volumene. A Vörös-tengeren haladó kereskedelmi hajók húti lázadók általi fenyegetettsége miatt a biztosítási díjak a tízszeresére, a konténerszállítás díja ötszörösére emelkedett. Végül a hútik folyamatos támadásai miatt a hajók többsége ma már elkerüli a Vörös-tengert és a Afrika megkerülését választja. Ennek azonban drámai hatásai vannak.

 

A konténerszállító teherhajók forgalma a Szuezi-csatornán 67 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest, más szavakkal egyharmadára esett vissza. Tekintettel arra, hogy ezen a vonalon bonyolódna a világ konténeres kereskedelmének 30 százaléka, ez rendkívül súlyos adat.

 

Mondanunk sem kell, hogy ez kihat az energiaszállításokra és az energiahordozók árára, de globális áremelkedés indult már az élelmiszerpiacon is. Az európai élelmiszer-kereskedelem kapcsán már konkrét veszélyről beszélnek. Afrika megkerülése ugyanis három hetes késedelmet jelent, és a hajókon szállított romlandó élelmiszer egy része, mint a gyümölcs és zöldség (de vannak köztük húskészítmények is), egyszerűen tönkre megy, komoly károkat okozva a kereskedőknek.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk, intellinews.com, vg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!