Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Eric Gay

 

Alkotmány válság robbanti ki az USA-ban a Biden-adminisztráció ész nélküli migrációs politikája miatt. Texas állam megelégelte a szövetségi szintű segítséggel, de illegálisan érkező embertömeget, és kijelentette, hogy a Biden-kormányzat nem teljesíti alkotmányos kötelességét a törvények betartását illetően. A verbális szócsata odáig fajult, hogy az legfelsőbb bírósági döntés miatt Texas állam kormányzója, Greg Abbott aktiválta az alkotmány invázió elleni önvédelemre vonatkozó passzusát. A lépésre azért volt szüksége, hogy Texas déli, Mexikóval közös határát ne kelljen újra a migrációt eddig is inkább segítő, mint akadályozó szövetségi hatóságoknak átengednie. A helyzet egyre durvább, és nagyon úgy néz ki, hogy a republikánus vezetésű államok összezártak, miközben más demokrata vezetésű államok is részben vagy egészben egyetértenek Texasszal. Összefoglalónk.

 

Texas és Biden-kormányzat már a kezdetektől, Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatásától szemben állnak egymással. A progresszív elnöki adminisztráció szent tehénként vette oltalma alá a déli határon zajló, inkább segített mint tűrt, de biztosan nem tiltott illegális migrációt.

 

Biden regnálásának kezdete óta (2021 január) 4 millió illegális határátlépést regisztráltak csak a texasi határnál, és a hatóságok úgy becsülik, 1,6-1,8 millióra tehető azon migránsok száma, akik sikeresen átjutottak és elkerülték a hatóságok figyelmét. A progresszívek persze az amerikai gazdaság munkerőigényeivel igazolják a „nyitott határok politikáját”, amiben van igazság.

 

 hirdetes_810x300  

Csakhogy elfelejtik, hogy az emberáradatnak csak egy része épül be érdemben a gazdaságba. Maga a migráció pedig hozza magával a frontvonalban lévő települések leélését, a bűnözés meredek emelkedését, a bűnszervezetek megjelenését, nem beszélve arról a tényről, hogy az embercsempészet a mexikói drogkartellek egyik legjobban, ha nem a legjobban tejelő üzlete.

 

Nagyon sok határon fülön csípett migránst az USA bírái neves egyszerűséggel szabadlábra helyeztek. Az amerikai szövetségi (értsd, washingtoni) irányítás alá eső határőrség csak tavaly 909 ezer illegális bevándorlót engedett szabadon, annak ellenére, hogy megsértették az amerikai törvényeket. Legalább ugyanennyi migráns köt ki a vámhatóságnál vagy idegenrendészetnél.

 

Az egész rendszer rájátszik a migráció támogatására. Csak a migránsok egy részénél dönt a bíróság a kitoloncolás mellett, de a döntést évekig húzzák. A bevándorlási bíróságok lemaradása 3,3 millió darab ügyre rúg per pillanat – 2012-ben ennek „még csak” az tizede volt. De ha születik is bírósági határozat a kitoloncolásról, azt vagy nem tartatják be a hatóságok, vagy nem tudják betartatni, és a migránsok maradnak.

 

„Dolgozik” az amerikai határőrség, 2024. január 3., Eagle Pass városa, Texas állam, Egyesült Államok. (SITA/AP Photo/Eric Gay)

 

Texasnál betelt a pohár

 

A frontvonalban lévő, republikánus vezetésű Texas állam kormányzója, Greg Abbott a rohamosan növekvő migránsáradat miatt úgy döntött 2021 márciusában, hogy elindítja a Lone Star hadműveletet, amit a migrációt segítő szövetségi hatóságok nélkül valósított meg, kizárólag olyan texasi erőkre hagyatkozva, mint a Texasi Nemzeti Gárda, a Texasi Közbiztonsági Minisztérium (PS) és a bűnüldöző szervek.

 

Elindult egy éveken át tartó dominancia harc a washingtoni irányítású határőrség (Border Patrol) és a texasi hatóságok között, amelynek tétje a határ és a határt képező Rio Grande folyó feletti ellenőrzés volt. Texas állam 2023 októberéig 70 ezer kötegnyi szögesdrótot használt el a határon felállított műszaki akadály létrehozására.

 

Az a paradox helyzet állt elő, hogy a határőrség volt felháborodva, amiért a határ védetté várt, és nem lehetett rajta könnyen átjutni. A texasiak ugyanis csak kivételes esetekben vágták át a szögesdrót-kerítést, hogy az esetleg életveszélybe kerülő migránsokat kimentsék (például a folyóból).

 

A határőrség erre 2023 szeptemberétől elkezdte szándékosan megrongálni a szögesdrót-kerítést, több helyen átvágták, és ez önmagában is bizonyítja, hogy nem egészen a törvény oldalán állnak.

 

Fotó: SITA/Jay Janner/Austin American-Statesman via AP

 

Október 24-én Texas állam beperelte a határőrséget az elvágott drótkerítés miatt, a texasi főügyész pedig sürgősségi kérelemben követelt távoltartási végzést a határőrség ellen, amit meg is kapott. Több bírósági hercehurca is elindult, ahol Texas állam igyekezett elérni, hogy déli határa felett vissza tudja venni az ellenőrzést. Aztán a helyzet január 10-én kicsúszott az illetékesek kezéből. 

 

A texasi nemzeti gárda elfoglalta Eagle Pass városában lévő Shelby parkot, amely közvetlenül a Rio Grande partján fekszik, és történetesen ide összpontosul az illegális határátlépések zöme. A nemzeti gárda kerítést épített a park köré, erőszakkal tartotta távol a szövetségi határőrséget.

 

„Texas állam több mérföldnyi szögesdróttal tartja a határunk déli vonalát, hogy elrettentse és visszaszorítsa a Biden elnök nyitott határok politikája által meghívott, soha nem látott számban érkező illegális bevándorlókat. A Biden-adminisztráció [eddig] akadálytalan hozzáférést biztosított a határhoz a mexikói drogkartellek számára, hogy embereket csempésszenek az országunkba”

 

mondta Greg Abbott kormányzó a lépést indokolva.

 

Jogi huzavona után totális válság

 

Nem sokkal később a határőrség indítványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, mert állításuk szerint egy nő és két gyerek belefulladt a Rio Grandéba, mert a Texasi Nemzeti Gárda katonái nem engedték be őket Shelby Park mólójához, hogy segítsenek.

 

Január 22-én a Legfelsőbb Bíróság eltörölte a korábbi bírósági határozatot, ami eltiltotta a határőrséget a drótkerítés átvágásától, majd a Belbiztonsági Minisztérium felszólította Texast, hogy engedje be a határőrség embereit a Shelby Park területére. Texas megtagadta az utasítást, azzal a kijelentéssel, hogy „nem engedi, hogy a Shelby Parkot ismét illegális kikötővé tegyék”. Erre dobott még egy lapáttal a Legfelsőbb Bíróság, és a határ védelmét nem biztosító határőrségnek hozzáférést adott Texas déli határához.

 

Abbott kormányzó ekkor nagyon kemény lépésre szánta el magát, és aktiválta Texas állam önvédelmét lehetővé tevő alkotmányos passzust. Ennek lényege az, hogy ha a szövetségi kormány (értsd: a Biden.adminisztráció) nem képes megvédeni egy adott államot egy idegen inváziótól, akkor a szövetségi kormány kénytelen hagyni, hogy az adott állam maga védje meg magát.

 

Erre Abbottnak azért volt szüksége, mert a Legfelsőbb Bíróság döntését követően borítékolhatónak tűnt, hogy Biden elnök szövetségi irányítás alá vonja a nemzeti gárdát, és minden folytatódott volna az USA déli határán úgy, ahogy azt Biden progresszívjei és a migrációban nyilván érdeket határőrség elképzeli.

 

„(…) Az amerikai államokat nem szabad egy törvényellenes elnöknek kiszolgáltatni, aki semmit sem tesz annak érdekében, hogy megvédjen a külső fenyegetésektől, például a kartellektől, amelyek bevándorlók millióit csempészik át a határon. (…) Mivel a Biden-adminisztráció nem teljesítette (…) kötelezettségeit, aktiválom az I. cikk. 10. bekezdésének 3. pontja szerint az állam önvédelmi jogát. Ezen okból kifolyólag (…) már inváziót állapítok meg, amely alkotmányos felhatalmazást ad Texas államnak az önvédelemre”

 

magyarázta Abbott a sajtónak döntését. Itt mindenesetre hosszú jogi vitára lehet számítani, mert sokan vitatják, hogy az alkotmány passzusa valóban inváziónak számít-e. Egyes értelmezések szerint inváziós fenyegetés csak egy másik államtól jöhet, és csak akkor áll fenn, ha meg akarja dönteni a fenyegetett állam kormányát vagy alkotmányos rendjét. Persze, mindez csak játék a szavakkal.

 

A képen Greg Abbott texasi kormányzó. Fotó: SITA/Sara Diggins/Austin American-Statesman via AP

 

Tény, hogy Texas fenyegetve érzi magát, nem egyszerűen a migránsoktól, hanem a migráció következményeitől. Nem véletlenül adott ki közös nyilatkozatot 25 republikánus kormányzó Abbott döntését támogatva, megjegyezve, hogy a déli határon „fentanil és más halálos drogok, terroristák és illegális migránsok” jutnak be. Mi több, OKlahoma állam készenlétbe helyezte saját nemzeti gárdáját, hogy szükség esetén Texas segítségére küldje. 

 

Az újraválasztásra készülő Joe Biden saját progresszív szélsőséges ideológiájának csapdájába esett. A texasi nemzeti gárda felett még nem mert átvenni az irányítást, félve a politikai következményektől. Valami azonban elindult az USA-ban, és a demokratáknak van okuk aggódni az elnökválasztás miatt. Donald Trump republikánus exelnök és elnökjelölt természetesen teljes mellszélességgel kiált Greg Abbott kormányzó mellett. A Fehér Ház azonban tovább erőlködik:

 

„Sajnálatos, hogy Texasban van egy kormányzó, Abbott kormányzó, aki politikai ügyet kreált a határon történtekből, és ez nem teszi biztonságosabbá az emberek életét, hanem valójában megnehezíti a bűnüldözést a határon”

 

nyilatkozta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára a CNN-nek.

 

Abbott kijelentette, hogy nem adja, folytatja a harcot a texasi határ védelméért. És nem viccel. A határvédemet veszélyeztető szövetségi határőrség tagjait a texasi hatóságok letartóztatják.

 

„Az igazság az, hogy Texas azt teszi meg, amit az amerikaiak elvárnak. (…) Az amerikaiak pedig azt várják el, hogy biztosítsuk a határt, és mert Joe Biden lemondott erről a felelősségről, Texas felvállalja és megteszi”

 

fogalmazott a texasi kormányzó.

 

Fotó: SITA/AP Photo/Eric Gay

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.