Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Robert Fico (Smer) az uniós csúcs csütörtöki rallyja utáni sajtótájékoztatóján az EU-s megállapodás győztesének nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Elmondása szerint Orbán nem engedett a zsarolásnak és végül elégedetten mehet haza, mert kiharcolta mindazt, amire Magyarországnak szüksége volt. A magyar gazdaság tönkretételére szőtt brüsszeli terveket pedig nyílt zsarolásnak nevezte.

 

„A zárónyilatkozatban szerepel egy bekezdés, amely visszautal a 2020-as év zárónyilatkozataira, amelyek megállapítják az úgynevezett kondicionalitás feltételeit. (…) Én pontosan tudom, miről van szó. Ezek a feltételek azt határozzák meg, mikor állíthatók meg a források a jogállamiság és hasonlók megsértése esetén. Orbán Viktor most mindenkit emlékeztetett, hogy miről született akkor megállapodás. (…) Ez az egy általános mondat arról szól, hogy Orbán Viktor győzött, és vitt mindent. Orbán Viktor elégedetten mehet haza.”

 

mondta Fico a magyar kormányfő által elért eredményekről.

 

„Ez a mondat elégendő volt a többi, uniós pénzforrásokról döntő tagállamnak is, mert megértették, hogy ha nem születik megállapodás Magyarország és az EU között, akkor nem nyithatjuk meg a költségvetést”

 

 hirdetes_300x300  

magyarázta a szlovák kormányfő.

 

Később újságírói kérdésekre reagálva elmondta, hogy az Ukrajnának szánt 50 milliárd euró esetén „nem egészen az valósult meg, amit Orbán Viktor követelt”, de így is bekerült a megállapodásba az, hogy az Európai Tanács rendszeresen követi és kiértékeli az Ukrajnának adott források felhasználását.

 

Majd az egyik újságíró kérdésére válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország esetében nem egyszerűen az uniós pénzek blokkolásának feloldásáról van szó:

 

„Abban a 2020-as zárónyilatkozatban le vannak fektetve azok a paraméterek, amelyek kimondják, hogy mikor szabad egy tagállam sarkára lépni. És én úgy gondolom, hogy az, ami ma Magyarország ellen folyik, messze-messze túlment minden határon, összehasonlítva azzal, amiben a tagállamok megállapodtak 2020-ban”

 

mondta.

 

Kitért a Financial Times cikkére is, amely arról írt, hogy Brüsszel tervet készített a magyar gazdaság tönkretételére abban az esetben, ha a magyar kormány nem bólint rá Ukrajna 50 milliárdos támogatására. A cikket zsarolásnak nevezte, de nem gondolja, hogy Orbán Viktor végül ennek a zsarolásnak engedett volna:

 

„Én ezt nem hiszem. Orbán Viktor nagyon következetesen kitartott az álláspontja mellett, meg volt győződve arról, hogy akár még ma is folytathatja a tárgyalásokat, ha kell. (…) Magyarország elérte, amire szüksége volt, az EU is elérte, amit szükségesnek tartott, kompromisszum született”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.