Nyitókép forrása: cbsnews

 

Az Egyesült Államok 85 célpont ellen, 7 helyszínen csapott le az Iráni Forradalmi Gárdához kötődő militáns csoportok állásaira, válaszul arra, hogy egy Iránhoz kötődő csoport támadódrónnal három amerikai katona halálát okozta Jordániában. Ez egyértelműen eszkalációt jelent, így a Közel-Keleten sem kifelé, hanem befelé megyünk a válságba.

 

Az amerikai katonák haláláért az iránbarát Iraki Iszlám Ellenállás felelős. Az USA viszont Irán proxi-szervezeteire mért első sorban csapásokat. A művelet során a B1-es bombázókat is bevetette.

 

A célpontok között voltak parancsnoki központok, rakéta- és drónraktárak, lőszerlogisztikai láncok. Összesen három iraki és négy szíriai helyszínen robbantak amerikai bombák.

 

 hirdetes_300x300  

A művelet célja volt az is, hogy csökkentsék Irán befolyását Libanonban, Irakban, Jemenben és Szíriában.

 

A szíriai állami média amerikai agressziónak értékelte a támadásokat, ami azért jelzi, hogy a csapásméréseknek van egy kellemetlen mellékhatásuk, amely nem hogy csökkentené a feszültséget a térségben, de még növeli is.

 

Beszédes, hogy az iraki hadsereg is élesen bírálta az amerikai beavatkozást, amit „Irak szuverenitásának” megsértéseként értelmezett.

 

Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor jelezte, hogy ez csak az első akció volt a sorban, a válaszcsapás első hulláma, ugyanakkor nem akarnak eszkalációt a Közel-Keleten.

 

Körkép.sk, AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!