Nyitókép forrása: X

 

Igen érzékeny veszteség érte a TikTok-ot: az Universal Music Group, a világ legnagyobb könnyűzenei konglomerátuma, kivonta Taylor Swift, Drake és más sztárok dalait tartalmazó katalógusokat a kínai hátterű közösségi hálózati platformról.

 

Hivatalosan az Universal nem tudott megállapodni a TikTok üzemeltetőjével, a pekingi ByteDance-szel a felhasználói jogdíjakról. A dolog egyébként nagy meghökkenést váltott ki, ugyanis ritkán fordul elő, hogy olyan radikális lépéssel zárul egy heves jogdíj-vita, mint a hanganyagok teljes kivonása.

 

Az Universal múlt keddi nyilatkozatában közölte, hogy a ByteDance nem egyezett bele a mesterséges intelligencia által generált zenékkel kapcsolatos kitételébe, valamint az Universal nem tartotta „kielégítőnek” a TikTok által kínált jogdíjakat.

 

 hirdetes_300x300  

Az Universal a három nagy globális zenei konglomerátum közül a legnagyobb (a Sony és a Warner előtt), több ezer nyugati sztár szerződése van a kezében.

 

A helyzet azonban az Universal ellen is fordulhat. A TikTok rendkívül elterjedt, és ha az előadóművészek úgy fogják érezni, hogy a TikTok korlátozni fogja promóciójukat, akkor nyomást gyakorolhatnak az Universalra, hogy mégis szülessen kompromisszum.

 

Persze, a dolog hátterében ott lehet a politika is. A TikTok igencsak begyében van az amerikai vezetésnek, mivel (mint ahogy a Facebook, vagy a Twitter is) jelentős befolyással bír az emberek gondolkodására. A világról alkotott képünket meghatározó, platformokon futó információk irányítása és ellenőrzése pedig a mai, posztigazság-kori világban kiemelt fontosságú kérdés. Egyáltalán nem meglepő, hogy egyre többen tartják problémának az USA-ban, hogy egy kínai tulajdonú vállalat nyugati sztárok zenéjével szerez egyre több és több felhasználót. Apropó, Taylor Swift, az Universal egyik vezető sztárja Joe Biden amerikai elnök kampányát támogatja…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!