Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

 

Ismét érdekes elemzést tett közzé a világhírű, magyarországi születésű amerikai geopolitikai gondolkodó, George Friedman. Február 1-jén közzétett elemzésében arról írt, hogy Vlagyimir Putyin egyik nyilatkozata, és az magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó arra utal, közelebb kerültünk a tárgyalásokhoz. A képletben szerep van Valerij Zaluzsnij eltávolításának is. Különösen érdekes volt az az okfejtése, amely szerint ezúttal nem is baj, hogy Magyarország álláspontja Ukrajnával szemben „nem egyértelmű”.

 

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség közölte szerdán, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint „az ukrajnai demilitarizált zónát messzebbre kell szorítani az orosz területekről”. Elég messze ” a külföldön gyártott nagy hatótávolságú fegyverektől.

 

Friedman ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy végeredményben az orosz agresszió célja az anyaország védelme volt.

 

 hirdetes_300x300  

„Más szóval, Putyin távolabb akarja tudni az orosz területeket az ukrán rakétáktól. (…) Arral nem beszélt, hogy ez Ukrajnát az orosz rakéták hatótávolságán kívülre helyezné-e.”

 

írta az elemző. Majd kiemelte:

 

„Eltekintve néhány rejtélyes üzenettől, ez az első egyértelmű jele annak, hogy Putyin nyitott lenne a háború tárgyalásos befejezésére”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy Putyin javaslata ugyan könnyen megbukhat, de mégis van ok az óvatos optimizmusra. Oroszországnak nem sikerült döntő offenzívát végrehajtania, és úgy tűnik, sem az ukrán sem az orosz közvélemény nem szívesen folytatja a háborút. 

 

„Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig éppen most próbálta meg eltávolítani [Valerij Zaluzsnij] főparancsnokot, egy keményvonalas tábornokot, aki azt akarta, hogy Zelenszkij agresszívebben lépjen fel. A realitás az, hogy bármilyen célja is legyen Kijevnek, be akarja fejezni a háborút, és ehhez bizonyos területeket át kell adnia”

 

írja Friedman.

 

Az elemző Magyarországról is írt, ezúttal pozitív hangvétellel:

 

„Eközben Magyarország külügyminisztere Ukrajnába látogat. A budapesti kormány közel állt Oroszországhoz, és bár tagja Oroszország ellenségének, a NATO-nak, nem barátja Ukrajnának. Ez zavaros tárgyalási alapot eredményez, de az egyértelműség jelenleg nem segít a helyzeten. A magyar közvetítést a háború elején is javasolták, és [Szijjártó] külügyminiszter Putyin nyilatkozatának megjelenése idején történő ukrajnai látogatása arra enged következtetni, hogy háttérkonzultációkra kerülhetett sor.”

 

írja Friedman, majd levonja a következtetést:

 

„Úgy tűnik, Putyin megadta a feltételeket a tűzszünethez, és bár nem tudjuk, hogy Ukrajnában mekkora hatótávolságú rakéták vannak és milyenekkel fog rendelkezni a jövőben, a háború esetleges felfüggesztése logikus kimenetel lenne”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!