Nyitókép forrása:  dpa/Michael Kappeler

 

Ukrajna partnerei sokat tettek, de ne eleget – ezekkel a szavakkal kommentálta a nyugati támogatásokat Andrij Melnyik, egykori berlini ukrán nagykövet, aki anno „sértődős májashurkának” nevezte Olaf Scholz német kancellárt – megjegyezzük, Scholz ezt szégyenszemre tűrte is. Melnyik új javaslatokkal állt elő, és pontosan azt az oldalát mutatta meg az ukrán politikának, amely miatt már a kezdetektől ellenszenv támadt az emberekkel Kijevvel szemben.

 

Melnyik szerint Németország vezető szerepvállalása Ukrajna támogatásában örvendetes, de nem elégséges, ezért azt javasolja, hogy Taurusz nagy hatótávolságú rakétákat, a német Eurofighter Typhoon és Tornado vadászgépeket is adja át Ukrajnának.

 

Jól értjük, az ukrán tisztviselő ismét nem kér, hanem követel, arra hivatkozva, hogy az orosz agresszió nem csak Ukrajna ellen irányult, hanem „a nyugati típusú demokratikus rend” ellen is.

 

 hirdetes_300x300  

Megjegyezzük, hogy a Taurusz rakéták darabja egymillió euróba kerül, nagy pusztításra képesek (bunkerek ellen is bevethetők) és az ukránok belőhetnek vele mélyen a frontvonal mögé, Oroszország területére is. Épp ezért vonakodnak átadni őket a németek, mert el akarják kerülni, hogy német fegyverekkel lőjék szét a Kercsi-hidat az ukránok, ami súlyos eszkalációt, akár Németország bevonását is jelenthetné a háborúba.

 

Hogy teljes legyen a kép: nyíltan amerikai fegyverekkel sem támadja Ukrajna a Krímet Oroszországgal összekötő Kercsi-hidat. Azonban az amerikai külpolitikában érdekében állna, hogy német rakéták pusztítsák az orosz infrastruktúrát: egyrészt nem az amerikai költségvetést terhelnék a drága csapások, másrészt a német-orosz viszony rendkívüli mértékben elmérgesedne, ami egybeesik az USA stratégiai érdekeivel.

 

Az ukrán tisztviselők korábban adott interjúkban nem csináltak titkot belőle, hogy a Taurus rakétákkal a Kercsi-hidat akarják támadni. Hozzátesszük, hogy ha van olyan terület, amelyért Oroszország hajlandó lenne bevetni az atomot, az a Krím.

 

Melnyik azonban még ennél is tovább ment, és kijelentette, hogy Ukrajnának kell adni az EU gazdasági teljesítményének 1 százalékát, ami cirka 160 milliárd eurót jelent évente. 

 

Közben épp most ment át az Európai Tanácson az a brüsszeli javaslat, hogy 50 milliárd eurót adnak Ukrajnának négy év alatt. Melnyik ezzel is elégedetlen és többet követel: az uniós GDP 1 százalékát, miközben épp az Ukrajnának nyújtott támogatások és az oroszellenes szankciók miatt az EU gazdasága stagnál, az ipara pedig leépül, az európai tőke pedig a tengerentúlra vándorol.

 

„Ez hatalmas mennyiségű pénzt, amit először a szövetségeseinknek kell kitermelnie, ez nyilvánvaló. De ha ezt nem tesszük meg ma, Putyin még nagyobb hatalomra tesz szert. Ezért szeretnék a német vállalatokra és a német kormányra apellálni, hogy játszanak vezető szerepet az EU-ban, és vállaljanak széles körű kötelezettséget arra, hogy az európaiak a GDP egy százalékát adják Ukrajnának, főleg az amerikai események fényében”

 

fogalmazott elég egyértelműen a szabadszájú diplomata.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.