Nyitókép forrása: canva.com

 

Az elmúlt napokban a koszovói hatóságok razziákat, házkutatásokat és letartóztatásokat hajtottak végre a koszovói szerbek által irányított intézményeknél, ami még a szerb-barátsággal nem vádolható EU-t is kiakasztotta.

 

Az elmúlt napokban több szerbek által lakott településen razziázott a koszovói rendőrség, a szerb „ideiglenes hatóságok” épületeiben, valamint a Béke és Tolerancia Központ nevű szerb NGO pristinai irodájában.

 

Több szerb tisztviselőt őrizetbe vettek és kihallgattak. A helyzet a Gorazdovac településen kihelyezett szerb zászló eltávolításával és az osojani egészségügyi központ bezárásával tovább eszkalálódott. Ez utóbbi egy súlyos beavatkozás, a mainstrean médiához sorolható Intellinews arról írt, hogy szerbek lakta területeken működő egészségügyi központokat, klinikákat, gyógyszertárakat zártak be. 

 

 hirdetes_300x300  

„Az irodák hirtelen bezárása negatív hatással lesz a koszovói szerb közösségek mindennapi életére és életkörülményeire, mivel korlátozni fogja a hozzáférésüket az alapvető szociális szolgáltatásokhoz, tekintettel arra, hogy nincs alternatívájuk”

 

írta Peter Stani, az Európai Bizottság szóvivője a Twitteren.

 

Az EU aggodalmának adott hangot a koszovói hatóságok akciói kapcsán, és felszólította Pristinát, hogy tartózkodjon az egyoldalú fellépéstől, és kezdjen Brüsszel által támogatott konstruktív párbeszédet a szerb önkormányzatok státuszának kezelése és a koszovói szerb többségű közösségi önkormányzatok létrehozása érdekében.

 

Megjegyezzük, hogy Koszovó 2008-as, vitatott érvényességű létrejöttének egyik feltétele az volt, hogy a területén élő szerbeknek közösségi önkormányzatiságot biztosít. Ezt Koszovó a mai napig sem teljesítette.

 

A Koszovói Szerb Hivatal „illegálisnak és erőszakosnak” nevezte a koszovói hatóságok fellépését, és „etnikai tisztogatást, erőszakos meghurcolást” emleget.

 

A feszültség azután kezdett el ismét fellángolni, hogy Koszovó nemrég úgy döntött, az eurót egységes valutává nyilvánítja az országban folyó tranzakciók során, és megtiltja a szerb dinár használatát a készpénzes fizetéseknél.

 

A Koszovói Szerb Hivatal jelezte, hogy február 3-án egy szerb településen kifosztottak és tönkretettek egy postát is, ami szerintük közvetlenül összefüggésben van a szerb dinár száműzésével és az euró erőszakos bevezetésével.

 

A helyzetet bonyolítja a nehéz geopolitikai helyzet. A boszniai szerbek függetlenedni akarnak az összetákolt Bosznia-Hercegovinától, amelynek viszont területi integritását az USA sérthetetlennek tartja, és F-16-osok berepülésével küldött figyelmeztetést a boszniai Szerb Köztársaságnak. A koszovói szerbek helyzete már két éve folyamatosan növekvő feszültséggócot okoz, a világ országainak csak egy része által elismert Koszovó nem egyszer erőszakos fellépése miatt.

 

Külön érdekesség, hogy a mostani incidensek kapcsán Li Ming Kína szerbiai nagykövete is megszólalt, hangsúlyozva, hogy Kína támogatja Szerbia „nemzeti szuverenitásának és területi integritásának védelmére irányuló erőfeszítéseit”. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.